Boekentips: Europa onder de parasol – Gladiatoren gezocht

Sinds september duiken we samen met beleidsmakers, politici en lobbyisten in de Europese politiek. Telkens op zoek naar de Nederlandse noot. Het is reces, toch is er leesvoer voor onder de zomerzon, geschreven met oranje inkt deze keer: The Scent of Wild Animals van Europarlementariër Sophie in ’t veld (D66). Een zomerse leestip van redacteur Tom Bouwmans.

1 min. leestijd

‘The Scent of Wild Animals’ van Sophie in ‘t Veld

Wat hebben gladiatoren, wilde beesten en een arena gemeen? Ze kunnen bijdragen aan een sterker Europees Parlement. En dat is belangrijk voor democratie in Europa, vindt Europarlementariër Sophie in ’t Veld. In haar boek zet ze uiteen hoe het Europees Parlement de laatste jaren flink aan macht heeft ingeboet, terwijl de Europese budgetten maar blijven groeien. Dat heeft gevolgen voor de controlefunctie die het Europees Parlement heeft op de Europese Commissie. Dat werd dit jaar bijvoorbeeld pijnlijk duidelijk bij de parlementaire vragen over de verloren sms’jes van commissievoorzitter Ursula von der Leyen. De Europese Commissie stelt dat zij zich niet hoeft te verantwoorden daarvoor.

Dus hoe verder? Er moet een kickstart komen, een nieuwe impuls van jonge Europeanen. Het boek voelt dan ook aan als een handleiding voor toekomstige gladiatoren-politici die de Europese arena gaan betreden, en mogelijk veranderen. Laat de wilde beestengeur maar komen!

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie