Biden krijgt de rode loper, de rest moet via de achterdeur

3 min. leestijd

De wegversperringen die de Brusselse politie heeft opgetrokken rond de Europese wijk zijn nog meer ondoordringbaar dan normaal. De inwoners van de Europese hoofdstad zijn wel wat overlast gewend van internationale politici die met grote regelmaat aankomen. Maar dat er op één dag drie grote internationale conferenties plaatsvinden, is uniek.

De tientallen staats- en regeringsleiders van de NAVO, G7 en de Europese Unie trekken in een stoet van het gebouw van het militaire hoofdkwartier aan de noordrand van de stad, dwars door de toch al drukke straten van Brussel naar de Europese wijk ten oosten van het centrum.

Biden en The Beast

De meeste aandacht – en overlast – komt op het conto van de Amerikaanse president Joe Biden. De lokale pers speculeert al dagen over de mogelijke routes die hij in zijn gepantserde auto (bijgenaamd The Beast) zal nemen. Pas op het laatste moment is bekend welke wegen vrijgemaakt moeten worden om zijn stoet een veilige doorgang te garanderen.

Biden overnacht in de Amerikaanse ambassade schuin tegenover het paleis van de Belgische Koning. Vanzelfsprekend zijn de straten rond het pand afgezet, maar zelfs het park tegenover de ambassade is voor een deel dicht om de persoonlijke ruimte te garanderen die een man als Biden nodig heeft. 

Als Biden binnen is, gaat de deur op slot

Brusselaren zijn het gewend dat de Europese wijk met prikkeldraad, dranghekken en metalen tankversperringen ontoegankelijk gemaakt wordt. De geaccrediteerde pers heeft vrije toegang. Vandaag wordt het gebouw waar de Europese Raad vergadert hermetisch van de buitenwereld afgesloten zodra Biden een voet binnen de deur zet. Zolang hij er is, gaat de deur op slot en mag niemand in of uit.

Joe Biden is het eerste Amerikaanse staatshoofd in de geschiedenis dat een vergadering van de Europese Raad bijwoont. Sowieso is het uitzonderlijk dat een leider van een land dat niet lid is van de Europese Unie wordt toegelaten tot de vergadering, maar de komst van de Amerikaan – exact een maand nadat de Russische president Oekraïne binnenviel – is ronduit historisch. 

Europa en de Verenigde Staten zoeken elkaar op en bekrachtigen door de fysieke bijeenkomst de wederzijdse lotsverbondenheid. Het signaal aan Rusland dat de leiders hopen over te brengen is: wie twijfelt over de Amerikaanse betrokkenheid bij de gebeurtenissen in Europa, weet nu dat de Westerse Wereld nog steeds een politiek bondgenootschap is.

Ook Macron door de achterdeur

Dat in die Westerse Wereld niet alle leiders er evenveel toe doen, maakt de bijeenkomst in Brussel ook duidelijk. Biden degradeert de Europeanen in hun eigen huis. De rode loper van majestueuze entree van het gebouw van de Europese Raad, is exclusief het terrein voor Biden en zijn gevolg. De 27 Europeanen, inclusief het Franse staatshoofd Emmanuel Macron, moeten via de achteringang.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie