Bewindslieden vliegen erop los

Het kabinet kiest tamelijk vaak voor de privéjet. Ook Brusselse topmensen zijn daar niet vies van.

2 min. leestijd

We durven er tegenwoordig steeds minder voor uit te komen als we het vliegtuig nemen. Op dat vlak hebben de Nederlandse en Europese klimaatregels effect: er heerst vliegschaamte. Maar zelf geeft het kabinet nu niet bepaald het goede voorbeeld. Het regeringsvliegtuig vloog in 2022 meer dan voorheen. Dit jaar vloog het toestel al 56 keer. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws.

Korte tripjes

Daar zaten ook meerdere vluchten bij die erg kort waren, zoals van Nederland naar Luxemburg en Parijs. Of nog opvallender: van Amsterdam naar Rotterdam. Premier Mark Rutte en minister voor Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra schreven de meeste vliegkilometers van het regeringstoestel op hun naam. Samen maakten zij acht reizen naar Parijs of Luxemburg. Wanneer het regeringsvliegtuig al geboekt is, maken ze ook wel eens de keuze om een privéjet te huren. En dat is een dure grap. Zo hing er aan Hoekstra’s privévlucht van Praag naar Bratislava een prijskaartje van 30 000 euro.

Wie zelf een kijkje wil nemen naar de vluchten van het kabinet is er aan voor de moeite. Vele websites die vluchtgegevens bijhouden, vergrendelden informatie over het regeringstoestel op verzoek van het kabinet.

Europese topmensen

In Brussel zullen ze misschien opgelucht zijn dat de ophef deze keer niet over hun vliegtuiggebruik gaat. Europese topmensen kiezen namelijk ook zonder gêne voor de privéjet. Uit gegevens van de Europese aanbestedingen blijkt dat de Europese Commissie voor de periode 2022-2025 een budget van 13,5 miljoen euro heeft voorzien voor het gebruik van privéjets. Dat is een stijging van bijna 100 procent ten opzichte van vijf jaar geleden.

Volgens Politico spant de voorzitter van de Europese Raad Charles Michel op dit moment de kroon. Tussen 2020 en 2021 nam hij 32 keer de privéjet. Commissievoorzitter Ursula von der Leyen leeft met 14 vluchten tijdens die periode meer in lijn met de filosofie van haar Green Deal.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie