Benelux gooit liberale hengel uit naar kersverse premier Slovenië

Premier Rutte ontving samen met zijn liberale collega’s uit België en Luxemburg gisteren een opvallende gast bij hun informele ontmoeting voorafgaand aan de tweede dag van de Europese top in Brussel. De kersverse premier van Slovenië Robert Golob schoof namelijk ook aan.

3 min. leestijd

Wat doet de premier van Slovenië bij een onderonsje tussen premier Rutte, premier van België Alexander De Croo en minister-president van Luxemburg, Xavier Bettel? Het was deze week de eerste Europese top voor de kersverse premier van Slovenië Robert Golob (Vrijheidsbeweging), en daar horen natuurlijk de nodige kennismakingen bij. 

Maar Golob schoof niet zomaar bij deze liberalen aan. Eerder deze maand werd Vrijheidsbeweging officieel toegelaten tot Renew Europe, de liberale fractie in het Europees Parlement. Helemaal onverwacht was de ontmoeting niet, zei Rutte. “In 2017 ontstond bij de toenmalige Sloveense premier het idee om af en toe eens samen te zitten met de leiders van de Benelux. Wij komen uit dezelfde politieke familie, ook dat heeft ermee te maken”, vertelde hij.

Liberaal met een groen jasje

Robert Golob is een van de vooraanstaande deskundigen op het gebied van energietechniek in Slovenië. In de politiek is hij echter een nieuw gezicht: pas in januari 2022 ging hij de politiek in. Opvallend is dat hij zich presenteert als groene liberaal met als prioriteiten: problemen in de gezondheidszorg aanpakken en de stijgende energie- en voedselprijzen beheersen. 

Op het congres van de Green Actions Party, waar de leden van de partij bijeen kwamen, werd Golob in januari benoemd tot partijleider. Op datzelfde congres werd ook de naam van zijn partij veranderd naar ‘Vrijheidsbeweging’. Daarna ging het snel: na een overwinning bij de verkiezingen in Slovenië in april werd Golob eind mei benoemd tot premier van Slovenië. Rutte was positief over de nieuwe Sloveense regering: “Golob heeft een uiterst complexe coalitie bij elkaar gesprokkeld, en die lijkt ook goed stand te houden”, zei hij.

Renew stond al langer te popelen om Golob erbij te hebben

Ook in Brussel ging de wissel van de conservatieve Janez Janša naar de progressieve Robert Golob dus niet onopgemerkt voorbij. Renew Europe worp al na afloop van de Sloveense verkiezingen in april een blik op Golob. Rechtse liberale partijen, waaronder de VVD van premier Mark Rutte, vormen daar op dit moment de grootste groep. Rutte reageerde trots op de toetreding van Golob tot Renew en daarmee de uitbreiding van de liberale familie in het Europees Parlement: “Inmiddels heeft Renew acht regeringsleiders en volgens mij zijn we daarmee nu de grootste politieke familie in het Europees Parlement.” Vanuit Nederland is ook D66 lid van de fractie. 

Rutte beschreef zijn ontmoeting met Golob gisteren als “plezierig” en zei dat dit niet de laatste keer was dat hij hem zou uitnodigen bij een onderonsje tussen de Beneluxlanden. “We hebben afgesproken om dat vaker te doen.”

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie