Bedrijven willen Europese industrie weer concurrerend maken

1 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

In Antwerpen hebben tientallen bedrijven de ‘Verklaring van Antwerpen’ overhandigd aan de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen.

Tienpuntenplan

Er staan tien punten in om de Europese industrie weer concurrerend te maken. Europese bedrijven hebben last van concurrentie uit de Verenigde Staten en China, waar ondernemingen op veel meer staatssteun kunnen rekenen en aan minder milieuregels hoeven te voldoen.

Het speerpunt van het plan is een ‘European Industrial Deal’. De bedrijven willen meer investeringen in goedkopere energie, goede infrastructuur, grondstoffen in de EU en innovatie. Ook willen ze af van overregulering en ijveren ze voor een investeringsfonds.

Reacties

De directeur van de Vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie (VNCI) was ook aanwezig. “Om investeringen naar Europa te krijgen is consistent beleid nodig, met meer snelheid en minder bureaucratie.”

CANEurope, een coalitie van Europese ngo’s met o.a. Greenpeace en Fairtrade International, is kritisch. “Wij spreken ons uit tegen zulke ondemocratische praktijken, tegen de steeds grotere zakken met geld die naar grote bedrijven gaan. We kunnen de weg naar meer concurrentie niet subsidiëren, tenzij de politiek de steun voor sociale diensten en klimaatbestendigheid volledig af wil bouwen.”

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie