Allemaal familie

2 min. leestijd

“Oekraïne is Europese familie, maar we zeggen niks over hun aanvraag om lid te mogen worden van de Europese Unie”, zo vatte premier Rutte diep in de nacht de discussie tijdens de Europese Top over de oorlog samen. Ze kunnen niet versnel lid worden, omdat daar nu eenmaal procedures voor zijn, maar de Europese Unie gaat wel nauwer met het land samen werken.

Tikje somber

“Ze kunnen op ons rekenen als het land opnieuw opgebouwd moet worden”, aldus Rutte. Hij besefte zelf dat het voor een deel een wens is. “We zijn niet naïef en alle leiders zijn een tikje somber omdat de vredesgesprekken in Turkije niet goed verlopen. Maar tegelijkertijd zijn er heel veel leiders die met beide leiders praten. Zolang er gepraat wordt is er hoop op de-escalatie.”

Rutte verwacht dat de komende dagen een nieuw sanctiepakket kan worden gelanceerd; waarin opnieuw personen en bedrijven op de sanctielijst worden gezet. “Verder gaan de wapenleveranties door. We kunnen niet zeggen wat we leveren dat is militair gezien niet handig en we blijven medicijnen sturen. Het enige wat we niet doen is een no-fly zone afdwingen, maar dat hebben voor alle duidelijkheid de leiders niet besproken”, zo zei de premier op vragen na afloop van de eerste dag.

Vandaag gaat de top verder.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie