Alle ministers aan de stekker

Op alle ministeries moeten zonnepanelen komen en alle ministers moeten snel elektrisch gaan rijden. Minister van Klimaat Rob Jetten vindt dat hij en z’n collega’s het goede voorbeeld moeten geven, zo zegt hij in gesprek met Brusselse Nieuwe.

2 min. leestijd
(Bron foto: Istock)

De minister denkt dat woorden en goede voornemens alleen niet genoeg zijn. Daarom heeft hij zichzelf en het kabinet een aantal doelen gesteld. “Kijk naar mijn ministerie”, zegt hij terwijl we met hem praten in zijn werkkamer aan de Bezuidenhoutseweg, recht tegenover het nieuwe gebouw van de Tweede Kamer. Hij wijst naar buiten. “Die daken zijn toch perfect om zonnepanelen op te leggen?”

Ook de ministers en staatssecretarissen moeten zich klimaatvriendelijker gaan gedragen. Veel te weinig bewindslieden rijden nu elektrisch. Daar moet wat Jetten betreft snel verandering in komen. Hij vindt dat het kabinet niet van de burger kan vragen om niet meer op fossiele brandstof te rijden en dat zelf wel blijven doen. “Ook hier moeten we het goede voorbeeld geven.”

Zon op departement

Samen met de minister van Binnenlandse Zaken wil Jetten in rap tempo zonnepanelen op alle ministeries leggen. “Ik weet niet of het op elk dak kan, maar op dit ministerie kan het in ieder geval wel.”

Hij wil het niet alleen beperken tot de ministeries. “In overleg met de rijksgebouwendienst zijn we bezig om zoveel mogelijk rijksgebouwen van zonnepanelen te voorzien. Het moet desnoods met stoom en kokend water, maar het helpt enorm als we het doen. Dit kan de gamechanger zijn. Veel gemeenten en provincies zijn op zoek naar geschikte plekken voor windmolens en zonnepanelen, dan is het goed als mensen zien dat de overheid zelf ook wat doet.”

De Europese ministers van energie spraken in de herfst van vorig jaar af dat alle nieuwe overheidsgebouwen in de Europese Unie in 2028 emissievrij moeten zijn en twee jaar later moeten de oude gebouwen eraan geloven. Ook nieuwe woningen moeten tegen de tijd emissievrij zijn.

Het hele interview met minister Jetten is volgende week te beluisteren in onze podcast: Een kijkje in de klimaatkeuken van de klimaatonderhandelaars. Meer klimaatnieuws lees je in de nieuwsbrief Klimaat & Energie die elke vrijdag verschijnt. Neem hier een abonnement.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie