Achter gesloten deuren: Europees biodiversiteitsplan

De Europese Commissie buigt zich al enkele maanden over een nieuwe wet die de biodiversiteit in de Europese Unie moet herstellen.

2 min. leestijd

De kabinetschefs van verschillende Eurocommissarissen komen samen om het voorstel voor een EU-natuurbeschermingspakket te bespreken. Eén van de belangrijke doelen is het herstellen van de biodiversiteit in Europa. Daarvoor moet het gebruik van pesticiden, chemische bestrijdingsmiddelen, in de land- en tuinbouw onder de loep worden genomen. Een gevoelige zaak, want er is onenigheid in de Europese Commissie: moet Eurocommissaris Frans Timmermans de plannen herzien?

Tussen verwachting en verwateren

Dat het onderwerp voor veel onenigheid zorgt, werd in maart al duidelijk toen de publicatie van de plannen werd uitgesteld omdat de Eurocommissarissen het niet met elkaar eens werden. Met het natuurbeschermingspakket wil de Europese Commissie het gebruik van gevaarlijke chemische bestrijdingsmiddelen op Europese velden tegen 2030 halveren. Het gebruik van pesticiden zou de biodiversiteit namelijk beschadigen; wilde diersoorten komen om of trekken weg.

De Europese Commissie wil met een nieuwe wet steden en boeren verplichten weer ruimte aan de natuur te geven zodat de biodiversiteit kan herstellen. Een goed doel, maar wellicht een foute aanpak, menen verschillende Eurocommissarissen, onder wie Eurocommissaris voor Landbouw Janusz Wojciechowski en Eurocommissaris voor Handel Valdis Dombrovskis. Zij willen dat de plannen wat soepeler worden omdat de boeren en tuinders anders onder te hoge druk komen te staan. Ook de Ierse Eurocommissaris voor Financiële diensten en stabiliteit Mairead McGuinness voorziet problemen in de landbouwsector in haar land bij strenge regelgeving. Als de kabinetchefs het tijdens de interne debatten niet eens worden, moet de geplande wet terug naar de tekentafel van Timmermans en collega Virginijus Sinkevičius, Eurocommissaris voor Milieu, Oceanen en Visserij.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie