Abortuswet Texas: Europees Parlement mag zich ermee bemoeien

3 min. leestijd
Hand turns dice and changes the expression “pro choice” to “pro life”.

De Amerikaanse staat Texas moet per direct haar ingeperkte abortuswet intrekken, vindt een meerderheid van het Europees Parlement in een resolutie. JA21, SGP, PVV en CU stemden tegen. Zij vinden dat het parlement zich niet moet uitspreken over een dergelijk onderwerp. Het CDA onthield zich van de stemming. Alleen CDA-er Toine Manders ging zijn eigen weg en stemde voor. “Het is toch bizar dat mensen 10.000 dollar beloning krijgen als ze iemand verlinken.”

De stemming komt net nadat de Amerikaanse federale rechter heeft besloten dat de Texaanse wet moet worden opgeschort. De regering van president Biden vindt de abortuswet onconstitutioneel en begon daarom een procedure tegen Texas.

Links-activistische agenda

De SGP vindt het ongepast dat het Europees Parlement zich kritisch uitlaat over abortusregels in de VS. “Dit is zeker geen EU-competentie. De EU had er geen mening over, dus waarom dit parlement wel?”, zegt Ruissen. Hij ziet hierin ‘weer de typisch links-activistische agenda’ van het parlement. “Elke abortus kost een mensenleven. Dat is al triest genoeg – ook zonder dat de EU zich ermee bemoeit.”

Vanachter de microfoon in het parlement dient Samira Rafaela (D66) haar collega Ruissen, en andere tegenstemmers van repliek. “Ook in dit parlement zijn er leden, zelfs vrouwen, die abortusrechten van vrouwen zouden inperken als ze de kans kregen”, zegt ze.
Ze stelt dat ook op internationaal niveau mensen voor vrouwenrechten moeten opkomen. “We moeten het gevecht voor vrouwenemancipatie blijven voeren, onderschat het niet. Het is haar lichaam en haar keuze”.

Verraden

Toine Manders besloot zich ook uit te spreken tegen deze wet, terwijl de rest van het CDA zich onthield. “De EVP, de Europese partij waar het CDA onder valt in het parlement, was tegen de resolutie. Zij vonden de veroordeling van de Texaanse wet niet op zijn plaats. Het CDA keurt de Texaanse wet eigenlijk af, maar wil ook de handelsrelatie niet schaden, dus besloot men zich te onthouden. van stemming”

“Ik besloot voor mezelf dat ik tegen de wet wilde stemmen. Natuurlijk is de handelsrelatie belangrijk, maar ik vind vrouwenrechten belangrijker. De doorslag gaf voor hem het feit dat mensen 10.000 dollar krijgen als ze iemand verraden die een abortus heeft gepleegd of erbij hebben geholpen. “Dan ga we 70 jaar terug in de tijd.”

Ook Vera Tax (PvdA) vindt dat het parlement zich wel degelijk over dit soort onderwerpen moet uitspreken. De resolutie heeft als doel om de internationale politieke druk op te voeren. En zo ook president Biden te helpen om deze wet te bestrijden, zei ze.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie