Aantrekken buitenlands geld was jarenlang een dubbeltje op zijn kant

Wat met de mazen in het net van de Europese belastingwetgeving? Over die vraag zal het vandaag gaan in de belastingscommissie van het Europees Parlement. Want Russische oligarchen lijken te profiteren van het Europese systeem.

2 min. leestijd

Van een superjacht in een Europese haven tot een Londense villa, de Russische oligarchen hebben jarenlang gebruik gemaakt van de gunstige Europese belastingwetgeving om hun geld veilig te stellen. Een broeiplek voor corruptie en witwassen. Dat moet veranderen en daarom buigt de belastingscommissie van het Europees Parlement zich over de manier waarop de Russen het Europese belastingsysteem naar hun hand zetten. En daar is 1 Nederlander in het bijzonder bij betrokken: Europarlementariër Paul Tang (PvdA).

Achterdeur dichtgooien

Tang zit de vergadering voor en kijkt uit naar een interessant debat: “Jarenlang hebben we het aantrekken van buitenlands geld puur als iets positiefs gezien. Maar na de Russische invasie in Oekraïne moeten we de ogen openen voor de corruptie en witwaspraktijken die gepaard gaan met de investeringen en immigratie van oligarchen. Het is de hoogste tijd om hier iets aan te doen. We moeten de achterdeuren in ons belastingsysteem sluiten.”

We moeten de speciale belastingsystemen in de EU onder de loep nemen, belastingsystemen die door zeer vermogende individuen zoals Russische oligarchen misbruikt worden om geld wit te wassen. Tegen de achtergrond van het zesde sanctiepakket jegens Rusland, wil de belastingscommissie kijken hoe dat misbruik voorkomen kan worden. Voor de gelegenheid heeft het Europees Parlement een drietal wetenschappers uitgenodigd die toelichting geven bij de belastingsystemen in Europa en wat de EU kan doen om oligarchen buitenspel te zetten.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie