De Europese Commissie presenteert de omnibus-wetten en Wopke Hoekstra’s Clean Industrial Deal, en Ursula von der Leyen geeft de openingsspeech op de industrietop in Antwerpen.
Regeldruk verminderen
De Europese Commissie presenteert vandaag de omnibus-wetten. Deze wetgeving vereenvoudigt bestaande Green Deal-wetgeving in de hoop de regeldruk en administratieve lasten van bedrijven te verminderen en zo de concurrentie van de EU te verhogen. Iets wat nodig is volgens het alarmerende Draghi-rapport. Europarlementariër Jeannette Baljeu (VVD) vindt dit een eerste stap in de goede richting: “Ondernemers zijn de motor van onze economie, maar worden verstikt door bureaucratie. Dit maakt het moeilijk om te concurreren met bedrijven uit de Verenigde Staten en China. Zo remt Europa haar eigen groei.”
Om 9:00 uur geeft Europarlementariër Bas Eickhout (GroenLinks) zijn interpretatie van deze plannen. Wat houden deze omnibus-wetten nu precies in? Welke voor- en nadelen heeft zo’n samenvoeging en vereenvoudiging van wetten? Critici vrezen overigens dat ‘vereenvoudiging’ neerkomt op ‘afzwakking‘.
Sterke en duurzame industrie
De zorgen over het tanende Europese concurrentievermogen vormden de aanzet tot het Green Deal-plan voor de industrie (of ‘Clean Industrial Deal’), vandaag gepresenteerd door Wopke Hoekstra, Eurocommissaris voor Klimaat en Schone Groei. Het gaat om een Europees vijfjarenplan voor een duurzame industrie die kan concurreren met de VS en China. De plannen moeten een antwoord geven op de geopolitieke verschuivingen, de uitdagingen van de Europese industrie en de hoge energieprijzen. Over dat laatste zei het Draghi-rapport: we moeten af van fossiele brandstoffen, dat is onze achilleshiel, om concurrerend te blijven moeten we de energietransitie versnellen.
Jeannette Baljeu (VVD) is voorstander: “De Europese industrie staat onder druk door hoge energieprijzen. Ik pleit voor investeringen in zowel hernieuwbare energiebronnen als kernenergie. Innovatie en nieuwe technologieën, zoals CO2-opslag, zijn cruciaal voor een sterke en duurzame industrie. De Clean Industrial Deal biedt een kans voor Europa om weer voorop te lopen.”
Industrietop in Antwerpen
Deze dag staat duidelijk in het teken van de Europese industrie. Na de aankondiging van de Clean Industrial Deal, houdt Ursula von der Leyen een openingstoespraak op een industrietop in Antwerpen. Dit is een evenement georganiseerd door de chemische lobbygroep Cefic en brengt meer dan 300 industriële leiders samen. Heel wat deelnemers ondertekenden vorig jaar de ‘Antwerpse Verklaring’, die de EU opriep meer de doen aan het dalende concurrentievermogen van de EU.
Von der Leyen zal proberen het vertrouwen van de bedrijfsleiders te herwinnen door duidelijkheid en oplossingen te bieden voor de hoge energieprijzen. Tijdens het evenement vinden panelgesprekken plaats met bevoegde Eurocommissarissen en is er een rondetafelgesprek met bedrijfsleiders.