Tijdens de G20-top in Rio de Janeiro zal het langverwachte handelsakkoord tussen de EU en de Mercosur-landen niet ondertekend worden. Dit heeft de Franse minister van Landbouw, Annie Genevard, laten weten in een interview. “Ursula von der Leyen is uitstekend op de hoogte van het standpunt van Frankrijk over Mercosur, net als dat van andere landen.”
Zowel de Franse regering als boerenorganisaties verzetten zich met hand en tand tegen de gevolgen van het akkoord. De Fransen zijn bang voor de mogelijke concurrentie van goedkopere Zuid-Amerikaanse producten, waaronder rundvlees, suiker en pluimveevlees. “Het is een slecht akkoord”, aldus Genevard. “Bovendien gaan die producten ten koste van de ontbossing en de milieunormen.”
De Fransen hebben de afgelopen weken actief gelobbyd bij andere EU-lidstaten om het akkoord te blokkeren. Ze ontvangen steun van een aanzienlijk aantal Europarlementsleden die zich zorgen maken over de ecologische gevolgen.
Nederlandse zorgen
Ook in Nederland groeien de spanningen rondom het akkoord al een tijdje. Onder andere landbouworganisatie LTO is tegen vanwege de angst voor oneerlijke concurrentie door lagere prijzen en minder milieuregels in deze landen. “We kunnen niet accepteren dat de agrarische sector wordt behandeld als onderhandelingstroef om de export van andere goederen te bevorderen.” Ook de Tweede Kamer maakt zich zorgen.
Ondanks de tegenstand wordt de overeenkomst tussen de EU en Mercosur als strategisch belangrijk beschouwd, gezien de groeiende markten in Zuid-Amerika. Het is voorlopig onduidelijk óf, en zo ja wanneer, het akkoord alsnog zal worden ondertekend.