De Europese Commissie krijgt een stevige tik op de vingers voor haar trage aanpak van gevaarlijke chemische stoffen. De Europees Ombudsvrouw concludeert dat de vertragingen bij het beoordelen van vergunningsaanvragen neerkomen op wanbeheer.
Uit het onderzoek van de Ombudsvrouw blijkt dat de Commissie gemiddeld bijna vijf keer langer doet over het beoordelen van aanvragen dan wettelijk toegestaan. Waar drie maanden de norm is, duurt het in de praktijk ruim 14 maanden voordat er een ontwerpbesluit ligt. In extreme gevallen laten besluiten zelfs jaren op zich wachten.
Deze trage besluitvorming heeft verstrekkende gevolgen voor de volksgezondheid en het milieu, waarschuwt de Ombudsvrouw. Zolang aanvragen in behandeling zijn, mogen bedrijven doorgaan met het gebruik van potentieel schadelijke stoffen. Het gaat daarbij niet om onschuldige chemicaliën – veel van deze stoffen staan bekend om hun kankerverwekkende eigenschappen of risico’s voor de voortplanting.
Niet alleen de Commissie
De oorzaak van de vertragingen ligt niet alleen bij de Commissie. Veel bedrijven dienen onvolledige vergunningsaanvragen in, wat het beoordelingsproces verder vertraagt. De Ombudsvrouw pleit ervoor om zulke gebrekkige aanvragen voortaan direct af te wijzen.
Ook de transparantie van het proces moet beter. Het REACH-comité, waarin EU-lidstaten beslissen over de toelaatbaarheid van chemische stoffen, publiceert momenteel alleen summiere vergaderverslagen. Deze geven nauwelijks inzicht in de werkelijke discussies en meningsverschillen tussen landen.
“Het publiek heeft recht op duidelijkheid,” stelt de Ombudsvrouw in het rapport. “Als er onenigheid is tussen lidstaten over het toelaten van gevaarlijke stoffen, moet dat transparant zijn.” De huidige werkwijze maakt het vrijwel onmogelijk voor burgers en belangengroepen om de besluitvorming kritisch te volgen.
Hoe is het met de rechtsstaat & de mensenrechten in landen van de Europese Unie en daarbuiten en wat zegt het Europese Hof? Met onze tweewekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte. Abonneer je hier.