Even naar buiten gaan en een frisse neus halen. Niet altijd is die lucht zo fris, want de lucht is verontreinigd. Het Europees Parlement vindt dat het anders moet en stemt voor een schonere lucht door heel Europa.
Luchtverontreiniging heeft een erg negatieve invloed op de gezondheid van de Nederlandse bevolking. Het veroorzaakt 3,5 procent van alle Nederlandse ziektes, 11.000 jaarlijkse overlijdens en het zorgt ervoor dat we gemiddeld 8 maanden minder lang leven.
Abonneer je nu op de nieuwsbrief Klimaat & Energie
Volgens de nieuwe regels mag er in 2050 geen luchtverontreiniging meer zijn die voor gezondheids- of milieuschade zorgt. In 2030 moeten de schadelijke stoffen al met meer dan de helft zijn gedaald. Wel is het mogelijk voor EU-landen om onder bepaalde voorwaarden die deadline op te rekken tot 2040. Dat kan wanneer voorspellingen aantonen dat 2030 onhaalbaar is.
In de nieuwe regels staat ook dat burgers en ngo’s naar de rechter kunnen stappen wanneer hun land zich niet aan de doelen houdt. In dat geval is het ook mogelijk om een schadevergoeding aan te vragen voor ziekten als gevolg van luchtvervuiling.
Meer over deze zes fases in de Europese wettenfabriek vind je hier.