Ook voor Forum voor Democratie (FvD) komen de Europese verkiezingen dichterbij. Het was even afwachten, maar er is eindelijk duidelijkheid. De huidige Nederlandse Europarlementariër voor FvD, Marcel de Graaff, staat niet op de lijst. Hij doet namelijk mee in Vlaanderen.
De nieuwe beoogde lijsttrekker is oud-Tweede Kamerlid Ralf Dekker. FvD-voorman Thierry Baudet en andere FvD-kopstukken staan op de Nederlandse lijst als lijstduwers.
Tegengas
“Er zijn allerlei machtsvergrotende bewegingen bezig op EU-niveau”, stelt Dekker. “Die moeten we tegengaan.” Dekker verwijst naar de ontwikkelingen op het gebied van defensie en EU-buitenlandbeleid. De EU is daar een steeds grotere rol gaan spelen. “Er wordt zelfs gepraat over een Europees leger”, waarschuwt hij. Eenmaal verkozen wil Dekker gelijkgestemde partijen vinden en zich sterk maken tegen ‘de voortdenderende trein van Brussel’.
Dekker was in de periode 2022-2023 lid van de Tweede Kamer. Sinds 2019 zit hij ook in de Provinciale Staten van Noord-Holland. Daarnaast is Dekker voorzitter van het Renaissance Instituut, de denktank van FvD.
Belgische lijst
De Graaff wordt lijsttrekker van de Vlaamse FvD-afdeling. De partij gaf al een hint toen De Graaff zijn steun betuigde aan de Belgische boeren, die in Brussel kwamen protesteren. Begin dit jaar kwam FvD-leider Thierry Baudet hoogstpersoonlijk naar Genk om de Vlaamse carrière van zijn partij te lanceren. “We zijn onderdeel van eenzelfde natie, we hebben 600 jaar geleden eenzelfde beweging gestart. Het is raar dat Vlaanderen onderdeel is van België”, opperde Baudet toen nog voor een Nederlands-Vlaams publiek.
Volgens Baudet kan zijn partij een alternatief bieden aan rechtse partijen in Vlaanderen. Vlaams Belang en de Nederlandse PVV zijn eigenlijk gewoon hetzelfde, stelde Baudet. Beide partijen staan achter Israël en Oekraïne en “staken geen poot uit tijdens de coronacrisis”.
De Graaff is blij met de kandidatenlijst. Er is een goed team verzameld van Nederlandse en Vlaamse FvD-leden, stelt hij. “We gaan voor een prachtige verkiezingscampagne, het wordt een harde strijd”, zegt De Graaff.
Handtekeningen
In België meedoen aan de Europese verkiezingen is moeilijker dan in Nederland. Naast voldoen aan de standaard eisen, die bepalen dat een kandidaat bijvoorbeeld een Europees burger moet zijn of lang genoeg in het land gewoond moet hebben, is er ook voldoende steun nodig. Die steun verwerven kan op twee manieren. Ofwel moet een partij ten minste vijf steunbetuigingen krijgen van aftredende parlementsleden in België, of er zijn vijfduizend handtekeningen nodig van, in dit geval, Vlaamse kiezers.
Hoe het met het aantal handtekeningen voor FvD in Vlaanderen staat, is nog niet duidelijk. De partij kon niet direct reageren op vragen van Brusselse Nieuwe. Duidelijk is wel dat het niet makkelijk is. De Nederlandse Europarlementariër, Sophie in ‘t Veld, stapte onlangs over van D66 naar Volt en is nu lijsttrekker van de Nederlandstalige lijst van Volt België. De partij probeert al langere tijd genoeg handtekeningen te verzamelen en dat gaat moeizaam.
Rommelige start
FvD heeft een rommelige start gemaakt in het Europees Parlement. Tijdens de vorige verkiezingen in 2019 behaalde de partij drie zetels. Rob Roos, Rob Rooken en Michiel Hoogeveen kregen een plekje in Brussel. Maar in december 2020 verlieten de drie FvD en sloten zich aan bij JA21. Inmiddels hebben Roos en Rooken ook hun lidmaatschap bij JA21 opgezegd.
De Graaff was in 2019 lijsttrekker namens de PVV. De partij wist toen niet genoeg stemmen te behalen voor een zetel. Toch kon De Graaff in 2020 naar Brussel trekken. Door het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU kwam er een plek vrij voor Nederland. Die ging naar de PVV. In 2022 stapte De Graaff echter op en sloot zich aan bij Forum voor Democratie. De kans dat De Graaff in België een zetel wint, is vooralsnog klein. FvD wordt nog niet meegenomen in de Belgische peilingen en met nog maar enkele maanden te gaan moet de partij hard aan het werk om in Vlaanderen naam te maken.