De Europese migratiedeal met Mauritanië is een feit. De Europese grens- en kustwacht mag nu ook op Mauritaans grondgebied opereren, vaak onder de controle van de Mauritaanse autoriteiten.
Veel asielzoekers proberen via West-Afrika de Europese Unie binnen te komen, onder andere via Mauritanië. In bootjes steken ze over naar de Spaanse Canarische Eilanden, die dicht bij de Afrikaanse kust liggen. De Europese Commissie wil die route afsnijden door de deal met Mauritanië.
Er is echter veel kritiek op de deal. Het Afrikaanse land is berucht om zijn mensenrechtenschendingen. Eerder riep het Europees Parlement de Commissie op om op te letten dat Frontex-medewerkers niet medeplichtig worden aan mishandeling, illegale uitzettingen en uitbuiting.
Recentelijk heeft Europarlementariër Tineke Strik (GroenLinks) vragen aan de Commissie gesteld over de deal. Ze wil graag weten of de Commissie erkent dat veel mensenrechtenschendingen plaatsvinden in Mauritanië en of ze dat wel goed monitoren. Ook wil ze graag alle financiële afspraken kennen die de Commissie heeft gemaakt met het land. De vragen werden nog niet beantwoord.