Speelschema | Poolse democratie, klimaatles van Al Gore en toerisme

Wat speelt vandaag in Europa en Den Haag? Wat doen de hoofdrolspelers? Je leest het elke ochtend in ons Speelschema.

2 min. leestijd
Bron foto: Istock.

Vandaag spreken de ministers van Europese Zaken, op verzoek van Polen, over de toestand van de rechtsstaat in het land. Wopke Hoekstra videobelt met Al Gore om te spreken over de klimaatcrisis. Daarnaast bespreken ministers hoe de toerismesector kan verduurzamen.

Poolse rechtsstaat

Vandaag ontmoeten de EU-ministers van Europese Zaken elkaar in Brussel. De ministers zullen hier alvast spreken over Europese top van volgende maand, die zo langzamerhand om de hoek komt kijken. Ook wordt er, op verzoek van Polen zelf, gepraat over de Poolse rechtsstaat.

Eind 2017 werd de ‘artikel-7-procedure’ opgestart tegen Polen vanwege ernstige zorgen over het niet naleven van de Europese waarden. Hierbij kan een lidstaat haar stemrecht in raadsvergaderingen verliezen. Tot nu toe werd er, vanwege de hevigheid van de procedure, nog niet veel vooruitgang geboekt.

Sinds kort heeft Polen een nieuwe, pro-Europese regering, die graag schoon schip wil maken. Vandaag zal de Poolse minister van Justitie, Adam Bodnar, naar verwachting spreken over maatregelen om de rechtsstaat in Polen te versterken.

Een klimaatles van Al Gore

Verder zal Eurocommissaris voor het Klimaat Wopke Hoekstra vandaag videobellen met voormalig vicepresident van de Verenigde Staten, Al Gore. Tegenwoordig is hij de man achter The Climate Reality Project. Hiermee is hij één van de grote gezichten geworden van de lobby voor meer klimaatactie.

Tijdens hun ontmoeting zullen de twee het hebben over de hete hangijzers op het gebied van het klimaat en verduurzaming. Ook zullen ze de aanpak hiervan bespreken, evenals de uitkomst van de VN-klimaattop (COP28). Hoekstra was dicht betrokken bij de uiteindelijke belofte van “uitfasering van fossiele brandstoffen” die hier gedaan werd. Volgens Gore blijft de deal echter het “absolute minimum” van wat er gedaan moet worden.

Toerisme

Als laatste vind er vandaag een informele bijeenkomst van EU-ministers verantwoordelijk voor toerisme plaats. Toerisme is – naast een belangrijke bezigheid – ook een belangrijke inkomstenbron voor veel Europeanen.

Maar de toerismesector staat voor veel uitdagingen. Zo worden vakantieoorden geteisterd door hevige weersomstandigheden en bosbrand en andere steden overspoeld door mensenmassa’s. Ook digitalisering speelt een steeds grotere rol. Het Belgische EU-voorzitterschap wil daarom dat de sector snel groener en sterker wordt.