Strik: ‘Kustwachten Tunesië en Libië schenden mensenrechten met Europees geld’

De kustwachten van Tunesië en Libië schenden mensenrechten, terwijl ze Europees geld krijgen. Dat concludeert een onderzoek aangevraagd door GroenLinks-Europarlementariër Tineke Strik.

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Grote sommen Europees geld komen terecht bij de Libische en Tunesische kustwachten die misstanden plegen zoals het terugduwen van boten met vluchtelingen of het onrechtmatig opsluiten van mensen op de vlucht. Dat is de conclusie van een onderzoek waarvoor GroenLinks-Europarlementariër Tineke Strik de opdracht gaf. De onderzoekers zien een verband tussen Europese financiering en systematische mensenrechtenschendingen door deze kustwachten.

Om de migratiestroom terug te dringen gaat de Europese Unie partnerschappen aan met Noord-Afrikaanse landen. Zo ook met Libië en Tunesië. De landen krijgen van de EU financiële steun om hun eigen grenswachten te verbeteren. Daarmee zouden ze dus ook beter in staat zijn vluchtelingen te onderscheppen die via de zee naar Italië proberen te komen.

Misstanden

Maar, vreesde Strik, dat gaat niet altijd even netjes. Volgens het onderzoek gebruikte de Tunesische kustwacht ijzeren of houten stokken tegen vluchtelingen op zee, maar ook traangas. Daarnaast zou de kustwacht met opzet tegen vluchtelingenboten aanvaren om ze tot zinken te brengen. Handelingen die niet in lijn zijn met Europese financieringsregels. De EU mag alleen projecten financieren die mensenrechten niet schenden.

“De EU-financiering aan derde landen voor het versterken van grenscontroles, heeft een verwoestende impact op migranten”, concludeert Strik. “De Europese Commissie en EU-landen beweren dat hun beleid gericht is op het redden van mensenlevens, terwijl deze financiering overduidelijk een ordinaire poging is om onze verantwoordelijkheid af te schuiven en vluchtelingen buiten de deur te houden.”

Voorwaarden

Strik en haar groene fractie in het Europees Parlement komen met een aantal aanbevelingen. Zo willen ze dat de Europese Commissie geen nieuwe projecten in Libië en Tunesië financiert zonder eerst goed onderzoek te doen naar de mensenrechtensituatie. Mocht de Europese Commissie uiteindelijk besluiten toch te financieren, dan moeten er regelmatige checks komen om te kijken of de landen nog steeds aan de voorwaarden voldoen.