Witte rook voor EU-begroting 2024

De lidstaten en het Europees Parlement hebben een voorlopig politiek akkoord over de EU-begroting voor 2024.

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Het duurde vrijdagavond tot in de late uurtjes, maar de onderhandelaars van het Europees Parlement en de lidstaten hebben een voorlopig akkoord bereikt over de EU-begroting voor 2024. Beide instellingen hebben nu twee weken de tijd om de deal officieel goed te keuren.

Heel wat extraatjes

Terwijl de lidstaten mikten op een lagere EU-begroting voor 2024 van 187 miljard euro, zijn de onderhandelaars uiteindelijk op 189,4 miljard euro geland. In een persbericht trekt het Europees Parlement dit als een overwinning naar zich toe. Europarlementariërs zouden besparingen hebben voorkomen en op sommige vlakken voor meer financiering hebben gezorgd.

Zo kan Horizon Europe, het grootste Europese onderzoeksfonds, volgend jaar rekenen op 85 miljoen euro extra, terwijl het Erasmusprogramma 60 miljoen euro meer krijgt. Voor het conflict in Gaza komt er 250 miljoen euro extra aan humanitaire hulp bij, en de jonge boeren kunnen rekenen op hogere subsidies ter waarde van 20 miljoen euro. Daarnaast wordt er 360 miljoen euro gereserveerd als crisisbuffer voor onvoorziene omstandigheden.

Meerjarenbegroting

Toch wist het Europees Parlement een cruciaal onderdeel niet binnen te halen. Europarlementariërs wilden een akkoord over de EU-begroting 2024 koppelen aan een akkoord over de meerjarenbegroting die tot 2027 loopt. Door de pandemie en de oorlog in Oekraïne is die schatkist fors uitgeput. Brussel heeft hiervoor extra bijdragen aan de lidstaten gevraagd, maar die zetten vooralsnog de hakken in het zand.

“Het is duidelijk dat een akkoord over de meerjarenbegroting nodig is om de middelen te voorzien voor dringende noden,” vertelt Eurocommissaris voor Begroting Johannes Hahn. Hahn benadrukt verder dat er anders ook geen ademruimte is om op nieuwe crises te reageren.

Het standpunt van het kabinet is dat de Europese Commissie moet bezuinigen en de huidige begroting moet bijstellen in lijn met de meest dringende behoeften. Lidstaten moeten dat immers zelf ook doen wanneer ze een economische tegenvaller te verwerken krijgen, luidt de redenering. Enkel voor de steun aan Oekraïne is Nederland bereid om de portemonnee te trekken.

Van het inflatiespook tot het coronaherstelfonds, elke woensdag ontvang je een overzicht van de laatste ontwikkelingen in de Week van de euro.