De digitale euro, wat koop ik daar nu voor?

3 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Een huis, een bankstel of een verse Hollandse nieuwe op de markt. Misschien koop je ze over een paar jaar wel met een digitale euro, ook wel ‘deuro’ genoemd. De Europese Centrale Bank (ECB) heeft namelijk voorgesteld te onderzoeken of ze naast eurobiljetten en munten ook digitale euro’s kan gaan uitgeven. Of dat wenselijk is, en zo ja, hoe dan, bespreken de ministers van Financiën vandaag in de Raad van de Europese Unie. Minister Hoekstra van Financiën is erbij en informeerde de Tweede Kamer al eerder over het regeringsstandpunt aangaande de deuro. Maar waar hebben we het nu over? De digitale euro in zes vragen en antwoorden:

Wat?

De digitale euro is geld dat door centrale banken online wordt uitgegeven: een digitaal eurobiljet. Het geld op uw rekening bij een commerciële bank wordt niet door de centrale bank uitgegeven. Als zo’n commerciële bank omvalt, kunt u het geld op uw rekening verliezen. In de Eurozone, de verzamelnaam voor de landen in de Europese Unie die de euro hanteren, onderzoekt de Europese Centrale Bank, in samenwerking met de nationale centrale banken, waaronder De Nederlandsche Bank, nu of en hoe de deuro wenselijk is.

Voor wie?

De digitale euro is dus zoals een bankbiljet, maar dan digitaal. Tot nu toe wordt digitaal geld alleen uitgegeven aan financiële instellingen die een rekening hebben bij de Europese Centrale Bank. En dus niet aan consumenten. De ECB wil dat alle burgers en bedrijven toegang gaan krijgen tot dit geld.

Waarom?

Mensen betalen tegenwoordig steeds vaker online, daardoor ontstaat het risico dat het gebruik van contant geld op de lange termijn zal verdwijnen. Andersom lijken mensen in tijden van crisis wel steeds meer contant geld op te nemen. 

Het doel van een Europese Centrale Bank is om te zorgen dat het betalingsverkeer stabiel en betrouwbaar blijft. Daarom denkt de ECB, na over het aanbieden van digitaal geld. Een digitale euro zou mogelijk een goede manier zijn om contant geld aan te vullen en de financiële stabiliteit in de Europese Unie te behouden.

Hoe?

Het onderzoek naar de digitale euro gebeurt in verschillende fases. De eerste verkennende fase, is net klaar. Conclusie? Het kan een succes worden, dus verschillende centrale banken gaan de komende twee jaar kijken hoe de digitale euro er precies uit zou moeten zien. Daarna zal er worden besloten of de ‘deuro’ er ook daadwerkelijk zal komen.

En Nederland?

Minister van Financiën Wopke Hoekstra zit in Brussel en zal het ook hebben over de digitale euro. Nederland is voor het invoeren van een digitale munt. De digitale munt zou innovatie in de financiële sector kunnen bevorderen en de onafhankelijkheid van de Eurozone kunnen versterken, aldus het kabinet. 

Wel wordt er gewezen op de risico’s die gepaard gaan met de digitale euro. De Nederlandse regering wil niet dat de centrale banken een te grote rol gaan krijgen in het financiële stelsel want dat zou instabiliteit kunnen veroorzaken. 

Wat willen de consumenten?

Uit onderzoek van de Nederlandsche Centrale Bank bij een groep die de Nederlandse samenleving moet representeren, is gebleken dat de helft van de Nederlanders de digitale euro ziet zitten.

Toch zijn er ook zorgen, zo blijk uit dit verkennend onderzoek. De ondervraagden gaven aan privacy en veiligheid voorop te stellen bij het openen van een dergelijke rekening. De risico’s op diefstal en fraude moeten minimaal zijn.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie