Europese Unie gaat tientallen miljarden steken in biogas

In minder dan acht jaar tijd moet de productie van biogas in de Europese Unie elf keer over de kop. Met investeringen van tientallen miljarden euro’s moet het in 2030 mogelijk zijn om een significant deel van het aardgasverbruik te vervangen door duurzaam geproduceerd biogas.

2 min. leestijd

Om het doel van 35 miljard kubieke meter biogas in 2030 te halen heeft Eurocommissaris voor de Green Deal Frans Timmermans het ‘Biomethane Industrial Partnership (BIP)’ opgericht. Een publiek-private samenwerking die voorstellen moet doen over wat er wettelijk en organisatorisch moet veranderen om veel meer biogas te produceren.

Biogas (of zoals het in Brussel genoemd wordt ‘biomethaan’) is chemisch gezien hetzelfde gas als het fossiele aardgas. Om het te maken wordt organisch materiaal, mest en plantaardig afval, in zogeheten ‘vergisters’ omgezet in aardgas.

Nu is in veel landen de productie van biogas kleinschalig en versnipperd. Daar moet verandering in komen. De Europese Unie neemt Denemarken als voorbeeld. In dat land wordt al jaren op grote schaal mest uit de bio-industrie omgezet in biogas. Inmiddels bestaat het gas waar Deense huishoudens op koken, voor dertig procent uit biogas.

Oorlog dwingt Europa tot productie biogas

Bij de lancering van het partnerschap tussen de industrie en de Europese politiek, noemde Timmermans de gevolgen van de oorlog die Rusland voert in Oekraïne een belangrijke aanjager van de ontwikkeling van biogas.

“Onze onmiddellijke zorg is de brutale oorlog die Poetin heeft ontketend in Oekraïne. De oorlog heeft de energiemarkten ingrijpend verstoord. De enige manier om er zeker van te zijn dat in de toekomst niemand ons kan chanteren is door het hebben van onze eigen energiebronnen”, aldus Timmermans. Daaronder valt naast hernieuwbare energie volgens hem ook biogas.

Hij benadrukt dat het biogas klimaatvriendelijk moet zijn. Dat wil zeggen dat er alleen afval wordt gebruikt om er gas van te maken. Bossen vergisten tot aardgas is ontoelaatbaar. “Het moet duurzaam zijn”, zei Timmermans, “dus we willen niet de verkeerde soort biomassa gebruiken”.

Meer dan een praatgroep

Het BIP is meer dan een praatgroep, waar vertegenwoordigers van de industrie en de politiek met elkaar vergaderen over hoe de wereld beter moet worden. De Europese Commissie verwacht van het platform concrete voorstellen voor wetswijzigingen en het oplossen van internationale transportproblemen.

Ook moeten de biogasexperts contact zoeken met ambtenaren die in de lidstaten de verduurzamingsplannen schrijven om ervoor te zorgen dat overal de stijging van de biogasproductie onderdeel wordt van de plannen. Eerder zei toenmalig minister van Landbouw Henk Staghouwer nog tegen Brusselse Nieuwe niet zo te geloven in het nut van grootschalige productie van biogas in Nederland.

Meer weten? Abonneer je op onze nieuwsbrief Klimaat & Energie

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie