Staghouwer ziet mestvergisting niet als grootschalige vervanger van aardgas

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Minister Staghouwer van Landbouw denkt dat mestvergisting ‘een bouwsteen’ kan zijn om de vraag naar aardgas in Nederland omlaag te brengen. Maar het zogenaamde biogas (of biomethaan) dat te winnen is uit koeienmest zal volgens hem niet voor enorme percentages de vraag naar aardgas kunnen laten dalen.

De Europese Unie wil dat boeren op grote schaal mest gaan vergisten tot biomethaan. De wens is een onderdeel van de plannen van Eurocommissaris Frans Timmermans om in 2030 de import van Russisch aardgas te kunnen stoppen.

“Ik heb gezien wat Timmermans heeft opgeroepen. Er zijn ook wel projecten die tot succes leiden in Nederland. Ik ben een week of zes geleden bij een melkveehouder geweest die één van de nieuwste vergisters heeft. Die levert succesvol stroom. Geen gas. Het zou een deel van de energievraag kunnen oplossen”.

Denemarken laat zien dat het kan

Denemarken is er wel in geslaagd om met grootschalige mestvergisters de vraag naar aardgas behoorlijk naar beneden te brengen. In 2030 zal biogas 75% van de totale gasvraag dekken en in 2034 wil het land zelfs 100% draaien op biogas.

In Nederland heeft de gaswinning uit koeienmest een slechte naam. Onder meer vanwege de stankoverlast. Staghouwer: “Er zijn in het verleden heeft veel problemen geweest met mestvergisting. Inmiddels is de techniek wel zo goed dat het werkbaar is”. Hij wijst ook op de hoge kosten voor boeren om erin te stappen: “Met name de investering is zo hoog. Je hebt die bedragen niet zomaar gefinancierd”. 

Toch is het de moeite waard om meer aan mestvergisting te gaan doen, denkt de minister: “Je begrijpt met het feit dat ik me laat voorlichten, laat ik zien dat ik het een interessante manier vind om in onze energievoorziening te voorzien. Bij de energievraag van dit moment, moet je kijken naar dit soort oplossingen”.

Mestoverschot

Staghouwer ziet mestvergisting niet als een oplossing voor het mestoverschot. Nederland voert een eeuwige strijd met Brussel voor de zogenaamde mestderogatie. Het recht om meer mest uit te mogen rijden op het land dan volgens de Europese regels strikt is toegestaan. Volgens Staghouwer blijft ook bij grootschalige vergisting, de derogatie nodig: “Dat extra verwerken van mest op het land hebben we nodig om de productie voldoende te hebben voor het melkvee dat we nu hebben”.