Winst Fit for 55: klimaatambities verstevigd

De ambities voor de klimaatdoelstellingen in het ‘Fit for 55’-pakket zijn verder verankerd. De energieministers van de Europese Unie willen vanaf 2030 minstens 40% hernieuwbare energie in de totale productie en het energieverbruik moet omlaag met 9% ten opzichte van 2020.

2 min. leestijd

Dat concludeerden de EU-ministers van Energie gisteren in Luxemburg. Ook minister van Klimaat en Energie Rob Jetten (D66) was erbij om over het ‘Fit for 55’-pakket te onderhandelen. Met de conclusies hebben de energieministers gisteren een stevige positie ingenomen: onze ambities voor het klimaat kennen geen grens.

Energieverbruik op een lager pitje en inzetten op groen

Met het ‘Fit for 55’-pakket wil de Europese Unie haar wetgeving voor klimaat en energie afstemmen op de doelstelling van klimaatneutraliteit in 2050 en op haar doelstelling om de netto-uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 met ten minste 55% te verminderen ten opzichte van het niveau van 1990.  De energieministers hebben daarover gisteren een positie ingenomen. Zo is er afgesproken dat het energieverbruik in de Europese Unie tegen 2030 9% lager moet zijn ten opzichte van 2020.

Jetten is tevreden met de uitkomst: “Energiebesparing is goed voor het klimaat en helpt ons om minder afhankelijk te worden van fossiele brandstoffen uit Rusland. Deze uitkomst biedt ook een goede basis voor onze aanstaande nationale besparingsdoelen.”

Verder is er een streefcijfer van 40% afgesproken voor hernieuwbare energiebronnen in de totale energiemix in 2030. Het huidige streefcijfer staat nog op ten minste 32%. Ook moet tegen 2030 in alle EU-lidstaten 35% van het energieverbruik van de industrie uit groene waterstof bestaan. De energieministers willen dat het streefcijfer van 40% bindend is. De EU-lidstaten zullen hun nationale klimaatdoelen daarom moeten opvoeren om dat samen ook echt te behalen.

Klimaatmarathon gaat verder

Vandaag praten de EU-ministers van Energie verder. Een belangrijk onderdeel van de gesprekken gaat over de handel in broeikasgasemissierechten (EU ETS). Met dat systeem kunnen overheden een plafond instellen voor de uitstoot van broeikasgassen en kunnen bedrijven emissierechten onderling verhandelen. Volgens Eurocommissaris Frans Timmermans (Klimaat) werkt dat momenteel al goed: “Ik denk dat het zijn waarde heeft bewezen en iets is waar onze industrie zeer vertrouwd mee is en ook heeft omarmd. Dus ik denk dat als iets succesvol is, het kan blijven werken.”

Timmermans ziet de tweede dag van de onderhandelingen positief in: “Na het succes van gisteren kunnen we niet anders dan tot conclusies komen. We hebben absoluut geen tijd te verliezen.” We moeten Europa en de wereld een duidelijk signaal geven dat we bereid zijn te doen wat nodig is om ons klimaatbeleid uit te voeren”, zei hij tegen de pers. “Daarvoor hebben we vandaag een positieve conclusie nodig en ik heb goede hoop dat we die kunnen bereiken”, aldus Timmermans.