De Kamerleden maken zich zorgen over het feit dat Hongarije in 2024 voorzitter wordt van de EU. Hongarije kampt met corruptie, handelt in strijd met Europese waarden en schaart zich steeds vaker achter Poetin, in plaats van achter Oekraïne.
Ieder half jaar is een ander EU-land voorzitter van de EU. Dat betekent dat iedereen dus voor een tijdje de touwtjes in handen heeft. In de praktijk bepalen deze landen de agenda en organiseren ze de bijeenkomsten van EU-ministers. In het Europees Parlement, maar ook in de Tweede Kamer, zijn er zorgen over dit Hongaarse voorzitterschap.
Zorgen
Het kabinet deelt de zorgen. In antwoorden op vragen van de Tweede Kamerleden zegt het kabinet te benadrukken dat het van Hongarije verwacht dat het land haar verantwoordelijkheden nakomt. Nederland blijft inzetten op de aanpak van rechtsstaat- en corruptieproblemen in Hongarije. Tegelijkertijd zegt het kabinet wel vertrouwen te hebben in de Europese verdragen en de beschermingsmechanismen die er al zijn.
Zo zijn er Europese regels over de manier waarop geld gebruikt mag worden en is er altijd nog fraudewaakhond OLAF. Zij kunnen onderzoeken of Europees geld tijdens het Hongaarse voorzitterschap juist gebruikt is.
Het kabinet durft niet te zeggen dat Hongarije geen voorzitter mag worden. Ook al lapt de Hongaarse premier Zoran alle afspraken over democratie en mediavrijheid aan z’n laars. Het kabinet denkt dat Hongarije als voorzitter weinig kans heeft om buiten de lijntjes te kleuren, ze vertrouwen erop dat de bestaande verdragen en regels genoeg zijn.
Werkprogramma
Of de zorgen echt gegrond zijn, moet nog blijken. In een gelekt werkprogramma van het aankomende voorzitterstrio, waar dus ook Hongarije deel van uitmaakt, is weinig controversieels terug te vinden. Op het gebied van steun voor Oekraïne bijvoorbeeld, iets waar Europarlementariërs zich druk om maakten, is niets te lezen over het verminderen van die steun.
Spanje, België en Hongarije zeggen in het document zich in te willen blijven zetten voor Oekraïne. Zowel tijdens de oorlog met Rusland, als tijdens de wederopbouw daarna.
Bekijk hier het filmpje waarin Europarlementariërs Sophie in ‘t Veld (D66) en Thijs Reuten (PvdA) zeggen waarom ze liever niet hebben dat Hongarije EU-voorzitter wordt: