Zelenski krijgt binnenkort wellicht westerse gevechtsvliegtuigen

Wat een tijd terug nog ondenkbaar leek wordt langzaam werkelijkheid. Europese landen gaan Oekraïense piloten opleiden en werken samen om F-16’s aan het door oorlog verscheurde land te leveren.

2 min. leestijd

De Oekraïense president Volodimir Zelenski reisde de afgelopen dagen heel Europa door. Begin deze maand was hij in Nederland, later in Italië, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. De president dringt al sinds het begin van de oorlog in Oekraïne aan op moderne wapens van westerse bondgenoten. Het lijkt erop dat hij binnenkort gevechtsvliegtuigen in ontvangst zal kunnen nemen.

Luchtruim

Tijdens de eerste dagen van de oorlog in februari 2022 werd al duidelijk dat Oekraïne niet opgewassen was tegen de Russische luchtmacht. Ook nu, ondanks redelijke successen, zijn de Oekraïense piloten niet bestand tegen de Russische vliegtuigen. Nadat het Westen beloofde tanks te leveren, begon Oekraïne te vragen om moderne westerse gevechtsvliegtuigen. En het Westen lijkt zich langzaam op te warmen voor het idee.

Het Verenigd Koninkrijk zegt dat het klaar is om Oekraïense piloten te gaan trainen in westerse vliegtuigen. Ook Frankrijk wil Oekraïense piloten opleiden als dat samen met andere landen gebeurt. Volgens de Franse president Emmanuel Macron lopen daarover al gesprekken met de VS.

Veel leren

Het Westen maakt vooral gebruik van F-16’s. Dat zijn een ander soort vliegtuigen dat de MIG’s die in oude Sovjetlanden gebruikt worden. Een piloot die een MIG gewend is, kan niet zomaar een F-16 besturen. Daarvoor is dus training nodig en die kan maanden duren.

Oekraïense piloten moeten vooral leren met de systemen om te gaan. “Je radar, radio, waarschuwingssignalen: dat is allemaal anders”, zei voormalig commandant der strijdkrachten Dick Berlijn onlangs tegen EenVandaag. “Je hebt tijd nodig om je daar goed in te bekwamen zodat je dat kunt toepassen in de lucht.”

Nederland

Ook Nederland werkt samen met het Verenigd Koninkrijk, België en Denemarken, aan de levering van F-16-gevechtsvliegtuigen aan Oekraïne. “Er zijn geen taboes en we werken er intensief aan”, zei premier Mark Rutte.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie