Zelenski in Den Haag: ‘Ik denk dat jullie hier liever een andere Vladimir gezien hadden’

Rusland moet terecht staan in Den Haag. Dat vindt Oekraïense president Zelenski. Hij bezocht donderdag de Nederlandse stad van het internationale recht.

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Oekraïense president Zelenski riep donderdag in de hoofdstad van het internationaal recht, Den Haag, nogmaals op tot een speciaal tribunaal voor Rusland. Volgens Zelenski is er één misdaad die alle andere misdaden in Oekraïne veroorzaakt heeft. De misdaad van agressie. En die kan wat hem betreft alleen in Den Haag vervolgd worden.

Woensdagavond werd bekend dat Zelenski naar Den Haag zou komen. Zoals verwacht zou hij het hebben over een speciaal tribunaal waarin Rusland en president Vladimir Poetin vervolgd kunnen worden. Nederland bood vorig jaar al aan zo’n speciaal tribunaal te huisvesten. Daarnaast huist er ook een speciaal onderzoekscentrum in Den Haag dat oorlogsmisdaden documenteert.

Oorlogsmisdaden

In april alleen al heeft Oekraïne meer dan 6.000 oorlogsmisdaden geregistreerd. Daarbij zijn volgens Zelenski meer dan 700 mensen om het leven gekomen. Ook minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra, die voor Zelenski het woord nam, verwijst naar het aantal oorlogsmisdaden. “Mannen, vrouwen en kinderen worden verkracht, vermoord en gemarteld”, aldus Hoekstra. Sinds het begin van de oorlog zijn volgens hem al meer dan 80.000 oorlogsmisdaden gepleegd.

In Oekraïne worden al geregeld Russische militairen voor de rechter gesleept. De militairen worden verdacht van het plegen van oorlogsmisdaden. Zo werd er redelijk vroeg in de oorlog al iemand vervolgd omdat hij vanuit een Russisch militair voertuig op burgers had geschoten.

Moeder der misdaden

Dat soort oorlogsmisdaden kan Oekraïne zelf afhandelen, vindt Zelenski. Hij verwijst echter naar de ‘moeder der misdaden’, de misdaad waarmee alles begon. Daarmee bedoelt hij de invasie van Oekraïne door Rusland. Die misdaad kan volgens hem alleen vervolgd worden door een speciaal tribunaal in Den Haag. Hij vergelijkt dit tribunaal met het Tribunaal van Neurenberg waarin nazi’s na de Tweede Wereldoorlog vervolgd werden voor de genocide op de Joodse bevolking in Europa.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie