Wolters: grote kans dat Europese collega’s onschendbaarheid verliezen

Na een verzoek van de Belgische autoriteiten start het Europees Parlement een procedure om de onschendbaarheid van twee – van omkoping verdachte – Europarlementariërs op te heffen.

2 min. leestijd
(Bron foto: Europees Parlement)

Het Europees Parlement start een spoedprocedure om de onschendbaarheid van twee Europarlementariërs op te heffen. De procedure is gestart na een verzoek van Belgische autoriteiten die onderzoek doen naar mogelijke omkoping van Europarlementariërs door Qatar.

“Vanaf het begin heeft het Europees Parlement alles in haar macht gedaan om het onderzoek te ondersteunen. Dat zullen we ook blijven doen”, zegt voorzitter van het Europees Parlement Roberta Metsola. “Het Europees Parlement staat aan de kant van de wet. Corruptie mag niet lonen en we zullen alles doen om dat tegen te gaan.”

De namen van de Europarlementariërs worden niet genoemd. Volgens ingewijden zou het echter gaan om de Italiaan Andrea Cozzolino en de Belg Marc Tarabella. Beiden zijn lid van de sociaaldemocratische fractie in het Europees Parlement waar ook de PvdA bij aangesloten is.

Doel

De Nederlandse Europarlementariër Lara Wolters (PvdA) buigt zich sinds midden december al over de kwestie. Volgens haar wordt het geen lastige zaak. “Die immuniteit heeft als doel dat Europarlementariërs niet politiek vervolgd kunnen worden”, zegt ze. De vraag luidt dus: Is dit een zaak waar iemand politiek vervolgd wordt? Voorlopig lijkt het daar niet op, wat zou betekenen dat de kans dat de twee Europarlementariërs hun immuniteit kwijtraken reëel is.

Leden van het Europees Parlement hebben normaal gesproken parlementaire immuniteit. Dat betekent dat ze vrijstaan van aanhouding en gerechtelijke vervolging, tenzij ze op heterdaad betrapt worden. De maatregel moet ervoor zorgen dat ze hun ambt vrij kunnen uitoefenen en niet aan politieke vervolging worden blootgesteld.

Niet onschendbaar

Dat betekent niet dat ze onschendbaar zijn. De immuniteit kan namelijk worden ingetrokken.

Zo verloor de Franse Marine Le Pen haar immuniteit in 2013. Een ruime meerderheid van het Europees Parlement stemde toen voor het intrekken van haar immuniteit nadat Le Pen moslims die op straat bidden, met de Duitse bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog vergeleek.

Ook de vroegere minister-president van Catalonië Carles Puigdemont en zijn oud-ministers Antoni Comin en Clara Ponsanti verloren hun immuniteit. De drie vluchtten naar België nadat de Spaanse regering hen afzette omdat ze een referendum over Catalaanse onafhankelijkheid georganiseerd hadden. Het Spaanse Hooggerechtshof wilde de Catalaanse politici vervolgen, maar omdat ze in de tussentijd het Europees Parlement ingestemd waren, was dit niet meer mogelijk.

Spoed

De procedure om te beslissen over de immuniteit van de twee Europarlementariërs moet met spoed plaatsvinden. Op 13 februari moet er een besluit liggen.