Wie zijn de Nederlandse Europarlementariërs?

Nu de Europese verkiezingen erop zitten en de officiële Nederlandse uitslag bekend is kan er worden gekeken naar de nieuwe Europarlementariërs. Want wie gaan er de komende vijf jaar voor Nederland naar Brussel?

4 min. leestijd
(Bron foto: Europees Parlement)

De exitpoll van afgelopen donderdag liet al goed zien wat de officiële uitslag van de Europese verkiezingen in Nederland was. Er waren zondagavond dan ook geen enorme verschillen. Wel verloor de PVV één zetel ten opzichte van de exitpoll. Volt kan hierdoor rekenen op een tweede zetel in het Europees Parlement. 

Grootste partijen

GroenLinks-PvdA is de grootste Nederlandse partij geworden. De gecombineerde lijst van de twee partijen levert acht Europarlementariërs. Zes van de acht zaten tijdens de vorige termijn ook al in het Europees Parlement. De nieuwelingen zijn Marit Maij en Ufuk Kâhya. Maij is oud-Tweede Kamerlid en werkte onder meer voor ActionAid Nederland. Kâhya was eerder wethouder in Den Bosch en voorzitter van Jeugdfonds Sport & Cultuur. 

De PVV is de tweede partij van Nederland geworden. Zes mensen komen namens de PVV in het Europees Parlement. Lijsttrekker Sebastiaan Stöteler is op dit moment nog fractievoorzitter van de PVV in de Provinciale Staten van Overijssel. Daarnaast zit hij ook in de gemeenteraad van Almelo. Nummer twee op de lijst is medewerker van ID-fractie in het Europees Parlement Marieke Ehlers. Auke Zijlstra is geen onbekende in het Europees Parlement. Van 2011 tot 2019 was hij namens de PVV al Europarlementariër. Sebastian Kruis is nu nog Haagse gemeenteraadslid. Rachel Blom is wel een onbekende. Zij is nu nog juriste bij verzekeraar Chubb. De zesde nieuwe Europarlementariër is Ton Diepeveen, nu actief als Statenlid in Gelderland. 

Veel ervaring

Namens de VVD komen er vier Europarlementariërs naar Brussel. Oud-Europarlementariërs Malik Azmani en Bart Groothuis keren terug. Jeannette Baljeu en Lennart Salemink zijn nieuw. Baljeu was eerder wethouder in Rotterdam en is nu lid van de Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland. Salemink werkt momenteel als afdelingshoofd bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.  

Het CDA verliest twee zetels, maar behoudt twee ervaren Europarlementariërs. Tom Berendsen en Jeroen Leaners zijn herkozen. Nieuw in Brussel is Ingeborg ter Laak. Zij is wethouder in Zoetermeer voor zorg, welzijn, asiel en inburgering.

D66 heeft met Gerben-Jan Gerbrandy een ervaren Europarlementariër in Brussel. Hij was van 2009 tot 2019 lid van het Europees Parlement. De nummers twee en drie zijn wel nieuw. Raquel García Hermida-van der Walle is sinds 2019 regiovoorzitter van D66 Fryslân. Brigitte van den Berg is nu nog wethouder in de gemeente Beverwijk voor onder meer economie en milieu. 

Namens de Partij voor de Dieren mag Anja Hazekamp door met haar werkzaamheden in Brussel. Ze is al twee termijnen actief als Europarlementariër. Ook de SGP heeft nog een zetel weten te behouden. De trouwe achterban van de partij heeft wederom zijn stem laten horen. Lijsstrekker Bert-Jan Ruissen kan zich opmaken voor een tweede termijn als Europarlementariër. 

Nieuw in Brussel

De BBB is helemaal nieuw in het Europees Parlement. Sander Smit en Jessika van Leeuwen komen namens de partij naar Brussel. Smit was eerder raadslid in de gemeente Hof van Twente en heeft meer dan acht jaar in het Europees Parlement gewerkt als beleidsadviseur. Van Leeuwen is actief geweest in de agrarische sector en heeft in het internationale bedrijfsleven gewerkt. 

Na de exitpoll van donderdag dacht Volt één zetel te krijgen, maar na gisteravond blijken dit er twee te zijn. Nu komen Reinier van Lanschot en Anna Strolenberg samen naar het Europees Parlement. Anna Strolenberg was tijdens de uitslagenavond in het Europees Parlement om er even rond te kijken, toen ze hoorde dat ook zij Europarlementarier wordt. “Het voelt ontzettend goed”, zegt ze. “Het is goed om te horen dat het pro-Europese geluid van Volt gewenst is.”

NSC-leider Dirk Gotink is al lange tijd actief in Brussel. Gotink was jarenlang woordvoerder voor de leider van de christendemocratische EVP, Manfred Weber. Gotink wil zich graag aansluiten bij de EVP. En NSC lijkt al een voet tussen de deur te hebben. Zowel NSC als BBB werden in de prognoses al meegenomen als onderdeel van de EVP.