‘Werken over de grens moet makkelijker worden’

Administratieve rompslomp verpest het voor mensen die over de grens werken. Daar moet een einde aan komen en daarom kwamen de ministers uit Duitsland, België en Nederland bij elkaar.

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Het moet makkelijker worden voor grenswerkers om thuis te werken. Dat beseffen zowel Nederland als Duitsland en België. Tijdens een ‘grenstop’ in Heerlen kwamen ministers uit de drie landen bijeen om te praten over de administratieve rompslomp waar grenswerkers mee te maken hebben.

Tijdens de coronacrisis is een ‘nieuw normaal’ ontstaan. Werknemers werkten vaker vanuit thuis en door speciale regels was dat ook mogelijk voor bijvoorbeeld Belgen die in Nederland werkten. Nu de noodmaatregel ingetrokken is, is de administratie een stuk moeilijker geworden.

Grenswerker

“Als ik er toch voor kies om op een bepaalde dag thuis te werken, moet ik dat doorgeven aan mijn baas. Voor die dag betaal ik dan belasting in België in plaats van Nederland”, zegt Ruth Dalemans tegen 1Limburg. Hij werkt vanuit Maaseik in België voor Hogeschool Zuyd in Nederland.

De administratieve rompslomp zorgt voor frustratie bij grenswerkers. Volgens Dalemans overwegen collega’s hun baan al op te zeggen. En dat terwijl grenswerk zo belangrijk is voor de werkgelegenheid in grensgebieden. Makkelijk werken over de grens betekent meer potentiële banen voor inwoners van bijvoorbeeld Limburg.

Vooruitgang

Men kwam bijeen in het bedrijf Metronics, waar zowel Duitsers, Belgen als Nederlanders werken. Volgens staatssecretaris Fiscaliteit en Belastingdienst Marnix van Rij hebben de drie landen vooruitgang geboekt. Maar om echt een oplossing te vinden is meer tijd nodig.

Er is de hoop dat het Europees geregeld kan worden. Simpelweg verdergaan met de speciale regels die golden tijdens de coronapandemie was geen optie, volgens van Rij. “Dan had België aan het kortste eind getrokken.”

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie