Rutte, Ollongren en Bruins Slot met wereldleiders bijeen over defensie in München

De demissionair premier, minister van Defensie en minister van Buitenlandse Zaken zijn in München, waar de 60e veiligheidsconferentie is begonnen. Leiders van over de hele wereld praten daar over Hamas, Rusland en de NAVO.

2 min. leestijd

Op de agenda van de veiligheidsconferentie in München staan de oorlog tussen Israël en Hamas en de Russische invasie van Oekraïne. Ook de toekomst van de NAVO en conflicten in de Hoorn van Afrika komen aanbod. De Israëlische president Isaac Herzog en de Palestijnse premier Mohammad Shtayyeh zullen aanwezig zijn om te spreken. Net als de Oekraïense president Zelensky. Rusland en Iran zijn niet uitgenodigd voor de conferentie. Namens Nederland nemen premier Rutte, minister van Buitenlandse Zaken Bruins Slot en minister van Defensie Ollongren deel aan de veiligheidsconferentie. Ze zullen de eerste twee dagen van de driedaagse bijeenkomst bijwonen. De jaarlijkse veiligheidsbijeenkomst wordt al sinds 1963 in München georganiseerd.

NAVO-norm

Na de uitspraken van de Amerikaanse presidents-kandidaat Trump staan de relaties in NAVO op scherp. Tijdens een campagnebijeenkomst zei Trump dat Rusland mag doen wat het wil met Europese landen die niet genoeg geld uitgeven aan defensie. Volgens de NAVO-regels moeten alle lidstaten minimaal 2% van hun Bruto Binnenlands Product (BBP) aan defensie uitgeven. Slechts een nipte meerderheid houdt zich hier ook daadwerkelijk aan. Nederland houdt zich hier vooralsnog ook niet aan, ondanks de plannen van het kabinet om dat wel te doen. Gisteravond zei minister van Defensie Ollongren tegen Nieuwsuur “we zijn er zo goed als” in Nederland. Eergisteren kwamen de NAVO-lidstaten al bijeen in Brussel om hierover te praten.

Demissionair premier Rutte doet mee aan een paneldiscussie over het bouwen van een Europese defensie unie. Twee jaar geleden pleitte de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, nog voor het maken van een defensie unie tijdens de State of the Union, de ‘Europese troonrede’. Door alle conflicten zou de EU beter met elkaar moeten samenwerken op het gebied van defensie. Ursula von der Leyen doet dan ook mee aan de paneldiscussie over de Defensie Unie, samen met Rutte.

Daar is Wopke

Wopke Hoekstra is ook aanwezig op de veiligheidsconferentie als Eurocommissaris van klimaatactie namens de Europese Unie. Hij zal daar niet praten over defensie maar over internationale klimaatdiplomatiek. Dit doet hij in een paneldiscussie samen met de president van Azerbaijan en de beheerder van de Verenigde Naties Ontwikkelingsprogramma, Achim Steiner.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie