Wat zegt het PvdD-verkiezingsprogramma over de EU?

De verkiezingsprogramma’s voor de aankomende Tweede Kamerverkiezingen beginnen langzaam binnen te druppelen. Brusselse Nieuwe wil vooral weten wat de partijen te zeggen hebben over de EU.

3 min. leestijd
(Bron foto: PvdD)

Er zijn volgens de Partij voor de Dieren radicale veranderingen nodig in Nederland om de klimaatcrisis tegen te gaan. Zo moet de veestapel met 75 procent inkrimpen en moeten grote vervuilers hard aangepakt worden. Het verkiezingsprogramma van de partij werd onlangs gepresenteerd. Het heet ‘Een wereld te herwinnen’.

Een wereld herwinnen kan Nederland natuurlijk niet alleen. Het is dan ook niet gek dat er in het programma veel aandacht is voor de Europese Unie. Brusselse Nieuwe nam een kijkje.

Democratischer

De Partij voor de Dieren is voorstander van Europese samenwerking, “maar tegen de huidige, ondemocratische vorm van de EU.” Te vaak worden zaken in achterkamertjes besloten en dat maakt het lastig de wetgeving te controleren, zegt de partij. Het moet anders dus, maar hoe?

Om te beginnen wil de partij dat de Europese toppen met regeringsleiders en de vergaderingen van Europese ministers openbaar worden. Net als de vergaderingen in het Europees Parlement. Daarnaast moeten lobbyisten zich verplicht bij alle EU-instellingen aanmelden. Zo moet duidelijk worden wie waar invloed probeert uit te oefenen.

Ook moet er meer zeggenschap voor de burger komen. Daar speelt het Europees Parlement een belangrijke rol bij. Die moet het recht van initiatief krijgen, wat betekent dat ook Europarlementariërs nieuwe wetten mogen voorstellen en indienen. Nu mag alleen de Europese Commissie dat.

Groener

En waar de EU echt aan bij kan dragen is verbetering van het klimaat. De EU is een grote uitstoter, maar kan als samenwerkingsverband ook veel bereiken. Daarom moet de EU anders gaan denken.

Weg met de miljardensubsidies voor de vee-industrie en andere schadelijke landbouwpraktijken, zegt de partij. Het geld dat daarmee vrij komt, kan ingezet worden voor duurzame landbouw. Ook de luchtvaart, scheepvaart en industrie moeten inbinden. De Partij voor de Dieren wil af van de fossiele subsidies voor die sectoren.

Vrijhandel

Een belangrijke bijdrage aan de opwarming van de aarde en het dierenleed komt voor rekening van de vrijhandel, vindt de Partij voor de Dieren. De EU moet daarom strenger zijn wanneer het gaat om handelsverdragen met landen buiten de EU. Zo moet een handelsverdrag meer belang hechten aan groene producten en aan de positie van kwetsbare mensen. Daar horen bindende afspraken bij over duurzaamheid, biodiversiteit en klimaat.

Daarnaast moeten nationale parlementen zeggenschap krijgen over de volledige handelsverdragen. Op dit moment mag de Europese Unie zelfstandig besluiten over een deel van de handelsverdragen. Als het aan de Partij voor de Dieren ligt heeft de Tweede Kamer daar straks dus ook iets over te zeggen.