Meer en meer verkiezingsprogramma’s voor de Tweede Kamerverkiezingen in november druppelen binnen. Ook dat van het CDA. De partij wist in 2021 nog vijftien zetels te winnen. In de laatste peiling van Maurice de Hond komt de partij op slechts zes zetels uit. Makkelijk gaat het dus niet worden. Terwijl andere media kijken naar wat het CDA op het gebied van migratie of criminaliteit gaat doen, kijkt Brusselse Nieuwe naar het kopje ‘Europese Unie’.
De partij staat er een stuk positiever tegenover dan bijvoorbeeld de SP, de partij die we vorige week onder de loep namen. “Het is allemaal de schuld van Brussel”, kan je niet meer zeggen, vindt het CDA. “We hebben een sterke Europese Unie nodig, met Nederland als betrouwbare bondgenoot.”
Maatwerk
Het CDA wil een sterke Europese Unie, die zacht naar binnen is en hard naar buiten. Maar wat betekent dat nu precies? “Meer maatwerk”, zegt de partij. De natuurherstelwet is een voorbeeld van hoe het niet moet, is te lezen in het verkiezingsprogramma. Die wet maakt deel uit van de Europese Green Deal die ervoor moet zorgen dat de EU in 2050 klimaatneutraal is. De natuurherstelwet moet meer natuurgebieden beschermen waardoor ze zich kunnen herstellen.
Het CDA kwam lijnrecht tegenover voormalig Eurocommissaris Frans Timmermans te staan in hun verzet tegen de wet. Het zou in Nederland desastreuze gevolgen hebben, omdat het land zo klein en dichtbevolkt is. Men moet meer rekening houden met de specifieke situatie in de verschillende lidstaten, vindt de partij.
En dan: hard naar buiten. Wat voor het CDA betekent dat de EU als waardengemeenschap opereert op het gebied van veiligheid. Het CDA wil dus af van het veto op buitenlandbeleid zodat de EU sneller sancties kan opstellen wanneer landen buiten de EU mensenrechten schenden. “Zo voorkomen
we dat één lidstaat kritiek op en sancties tegen landen als China en Rusland kan tegenhouden.”
Autonoom
Een sterk Europa is volgens het CDA ook strategisch autonoom. Dat betekent dat de EU minder afhankelijk moet worden van onbetrouwbare grootmachten. Het CDA noemt uitdrukkelijk Rusland en China. Van Rusland zijn we nog steeds afhankelijk als het aankomt op energie, terwijl China ontzettend veel belangrijke grondstoffen heeft voor de productie van moderne technologie. Grondstoffen die de EU nodig heeft de komende jaren.
Europa moet zo veel mogelijk zelf voorzien in de vitale levensbehoeften van deze eeuw, vindt het CDA. Dat is voedselproductie, medische apparatuur, maar ook geavanceerde chips en energie. Europese bedrijven moeten dus beschermd worden tegen oneerlijke concurrentie van buiten de EU. En dat is een taak voor Brussel.
Uitbreiding
Een grotere Europese Unie is voor het CDA ook geen probleem. Meer landen betekent meer diversiteit en dus ook meer maatwerk. Iets waar het CDA sowieso al op zit te wachten. De partij stelt zich dus een Europa van meerdere snelheden voor. Willen sommige landen nog meer samenwerken? Prima. Willen andere landen nog even wachten? Ook prima. De kans dat het zo gaat lopen, neemt natuurlijk toe als er meer lidstaten bij komen.
Maar zomaar lid worden, is ook niet de bedoeling. Het CDA wil dat men streng kijkt naar de voorwaarden die de EU stelt aan kandidaat-lidstaten. Er moet een functionerende markteconomie zijn en de landen moeten de democratie en rechtsstaat respecteren. Ook landen die al lid zijn, moet men goed in de gaten houden. Landen die de regels niet respecteren, worden gekort op EU-fondsen, verliezen stemrecht of kunnen, wat het CDA betreft, zelfs uit de EU gegooid worden.