‘Iedere dag BBBeter’ is de naam van het verkiezingsprogramma van de BoerBurgerBeweging. Het is inmiddels al een tijdje gepubliceerd en doorgespit. Toch kunnen we het niet laten. Brusselse Nieuwe kijkt wat het BBB-verkiezingsprogramma vindt van wat er in Brussel gebeurt.
De partij valt met de deur in huis: “BBB is kritisch op het functioneren van de Europese Unie in de afgelopen jaren, maar staat pal voor Europese samenwerking”. De EU is volgens de BBB het zicht verloren op de idealen van de grondleggers van de Europese Economische Gemeenschap, de voorganger van de Europese Unie. De partij ziet die tijd als een periode van samenwerking waarin de verschillen tussen landen juist belangrijk waren en lidstaten meer zeggenschap hadden. Die tijd is voorbij en dat is jammer, vindt de partij.
Hoe verder?
Geen Europese superstaat dus. In plaats daarvan moet er meer ‘subsidiariteit’ zijn. Dat is een ingewikkelde term die in Brussel veel gebruikt wordt. Het betekent dat de EU alleen wetgeving mag maken of verantwoordelijkheid heeft over zaken die ook echt alleen op Europees niveau beter geregeld kunnen worden. Denk aan thema’s als klimaatverandering of internationale handel.
Wat de BBB betreft, wordt Europese wetgeving nauwgezet getoetst op subsidiariteit. Kan het beter in Nederland geregeld worden, dan moet dat ook gebeuren. Tegelijkertijd wil de partij ervoor zorgen dat een aantal bevoegdheden nooit tot de EU gaan behoren. Denk aan onderwijs, justitie, toerisme, belasting en defensie.
Toch wil de BBB dat de EU geopolitiek een sterk blok is. En daar horen ook Oost-Europese landen bij. Uitbreiding is dus niet uit den boze voor de partij. Wel is er één voorwaarde: landen die lid worden van de EU, moeten niet automatisch deel uitmaken van de muntunie.
Beleid
En dan het beruchte milieubeleid. Europese regels hebben voor problemen gezorgd in Nederland, neem als voorbeeld de stikstofcrisis. De BBB wil dan ook dat wetgeving in Brussel beter gemaakt wordt. Wetten moeten meer oog hebben voor de verschillen tussen lidstaten en vooral met een gezond verstand gemaakt worden.
En naar de muntunie, de euro dus, moet goed gekeken worden, vindt de BBB. De partij vreest voor een ‘transferunie’. Daarin zouden Noord-Europese landen de economie van Zuid-Europese landen gezond houden.