Vriendjespolitiek voor topfuncties in Europees Parlement?

De spanningen rond het baantjes jagen in het Europees Parlement lopen verder op. De mogelijke opvolger van secretaris-generaal Klaus Welle zou de rechterhand van de voorzitter van het Europees Parlement zijn.

2 min. leestijd

Er is al langer kritiek op het creëren van nieuwe ambtenarenfuncties en de benoemingen voor topfuncties binnen het Europees Parlement. Dat kost bakken vol geld, terwijl er juist vanuit de hele Europese Unie aan Brussel wordt gevraagd de personeelsgroei in de bureaucratische kern te temperen. 

In het middelpunt van de aandacht staat nu de mogelijke opvolger van de secretaris-generaal van het Europees Parlement, Klaus Welle. Roberta Metsola, de huidige voorzitter van het Europees Parlement, zou die functie van secretaris-generaal graag overdragen aan haar rechterhand Allesandro Chiocchetti. Chiocchetti is op dit moment nog het hoofd van Metsola’s kabinet.

Verleden achtervolgt

Het geschil over de benoeming van Chiocchetti tot secretaris-generaal van het Europees Parlement komt grotendeels door zijn banden met Silvio Berlusconi. De voormalige Italiaanse premier is in het verleden namelijk veroordeeld tot een gevangenisstraf, onder meer vanwege zijn relatie met de Siciliaanse maffia. 

Chiocchetti is niet beschuldigd van corruptie, maar zijn banden met Berlusconi en zijn bondgenoten zorgen in het Parlement wel voor grote onenigheid over Chiocchetti’s mogelijke benoeming. Ook Europarlementariër Lara Wolters (PvdA) ziet gevaar: “Ik heb stevige zorgen over het gerommel waarmee een bondgenoot van Berlusconi de hoogste ambtenaar in het Europees Parlement zou worden. Politiek is dat een slecht signaal, en ongetwijfeld heeft het fundamentele gevolgen voor de bestuurscultuur binnen ons Parlement.” 

Nog niet te laat

Eerder al gaf ook Europarlementariër Sophie in ’t Veld (D66) forse kritiek op de mogelijke benoeming. Volgens haar is dit duidelijk niet de manier waarop het geld van de Europese belastingbetaler op dit moment moet worden gebruikt: “Als het Parlement extra geld krijgt, dan moet het worden gebruikt om onze prestaties te verbeteren en niet om meer topbanen te creëren. Ik weet niet hoe ik dit aan mijn kiezers moet uitleggen in tijden van crisis.”

De voorzitter van het Europees Parlement moet nog maar eens nadenken voordat ze deze benoeming daadwerkelijk in realiteit omzet, zei Wolters: “Ik hoop dat Roberta Metsola op tijd inziet dat deze benoeming een fout zou zijn.” De benoeming moet formeel in september plaatsvinden.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie