Voorzitter Europees Parlement bezoekt Nederland

Ze is in al meer dan de helft van de Europese lidstaten op bezoek geweest. Donderdag en vrijdag is het de beurt aan Nederland. Op de agenda: de universiteit in Leiden, Den Haag en de koning.

2 min. leestijd

De voorzitter van het Europees Parlement Roberta Metsola bezoekt donderdag en vrijdag Nederland. De voorzitter heeft er een gewoonte gemaakt om bij lidstaten langs te gaan en te spreken met jongeren, politici en de regering.

Haar bezoek begint met een gesprek met de voorzitter van de Tweede Kamer Vera Bergkamp en met de voorzitter van de Eerste Kamer Jan Anthonie Bruijn. Daarna gaat ze in Leiden in gesprek met studenten.

Bezoeken aan lidstaten

Ze probeert bij ieder bezoek aan een Europees land met studenten in gesprek te komen. “Geen speech maar gewoon een gesprek”, zegt haar woordvoerder. Ze doet dat op universiteiten, maar ook op scholen. Onlangs deed ze iets vergelijkbaars op een universiteit in de Oekraïense stad Lviv, in het gezelschap van president Zelenski.

Vrijdag ontmoet ze premier Mark Rutte en gaat ze in gesprek met leden van de regering. Ook een bezoekje aan de koning en aan minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra staan op de planning.

In Nederland wil ze vooruitkijken op de Europese verkiezingen die volgend jaar plaatsvinden, maar ook terugkijken naar de afgelopen Provinciale Statenverkiezingen. De BoerBurgerBeweging wist toen een grote overwinning te behalen.

Wat staat op de agenda?

Belangrijk punt op de agenda is de oorlog in Oekraïne en de sancties tegen Rusland en Wit-Rusland. Ze brengt in dat kader ook een bezoek aan het Internationaal Strafhof. Dit hof vaardigde onlangs een arrestatiebevel uit tegen de Russische president Poetin, vanwege het deporteren van kinderen uit bezette gebieden in Oekraïne.

Het Europees Parlement wil heel graag een speciaal bureau dat onderzoek doet naar de illegale inval in het land. Nederland heeft eerder aangeboden het onderzoekscentrum te willen huisvesten.

Ook gaat ze het hebben over de economie, het klimaat en energie. Metsola vindt dat Europa moet investeren in hernieuwbare energie, maar ook de burgers aan zijn kant moet houden.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie