Volt-affaire wordt rechtszaak

2 min. leestijd

Het geschorste Volt-Kamerlid Nilüfur Gündoğan spant een rechtszaak aan tegen haar eigen fractie. In een persbericht laat haar advocaat Gert-Jan Knoops weten dat Gündoğan met onmiddellijke ingang eist dat de sanctie tegen haar wordt ingetrokken.

Afgelopen zondag schorste Volt de nummer twee van de partij vanwege beschuldigingen van grensoverschrijdend gedrag. Later bleek dat medewerkers zich in haar omgeving niet veilig zouden voelen. Volt heeft een extern onderzoeksbureau ingeschakeld om de beschuldigingen te onderzoeken. 

Volt moet beschuldiging terugnemen

In het persbericht waarmee Knoops het kort geding aankondigt staat: “De inzet zal onder meer zijn dat de aan Gündoğan op 13 februari aangezegde ’schorsing’ door Volt nietig en ongedaan dient te worden gemaakt, met vordering tot rectificatie en een verzoek tot voorlopige schadevergoeding”.

Knoops schrijft verder dat Gündoğan in de afgelopen dagen meerdere maken Volt gevraagd heeft de situatie ‘in der minne te regelen’. Maar dat heeft niet geleid tot een oplossing, volgens de advocaat. 

Problemen spelen in de kamers van de Volt-fractie

Wat de aard van de beschuldigingen aan het adres van Gündoğan zijn, is niet bekend gemaakt. Wel is duidelijk dat het om spanningen binnen het team van Volt-medewerkers in de Tweede Kamer gaat. Volgens de partij is de schorsing van het Kamerlid noodzakelijk om te voorkomen dat ondergeschikten van Gündoğan zich anders niet vrij zouden voelen zich uit te spreken.

Zelf noemde Gündoğan de schorsing eerder deze week ‘buitenproportioneel’. Vrijdagavond was zij niet bereikbaar voor commentaar.

Volt ‘betreurt’ opstelling Gündoğan

In een reactie op de aankondiging van het kort geding zegt Volt het te betreuren dat Gündoğan in de media commentaar heeft gegeven op de beschuldiging. Ook maakt de partij bekend dat het Kamerlid niet zou willen meewerken aan het onderzoek: “Nilüfer Gündoğan is vervolgens niet ingegaan op herhaaldelijke uitnodigingen van het onderzoeksbureau om de klachten te bespreken. Zij heeft aangegeven niet mee te zullen werken aan dit onderzoek”.

De partij herhaalt dat het niet gaat om slechts één melding van grensoverschrijdend gedrag: “Het is gebleken dat er meerdere meldingen zijn die uit verschillende lagen van de partij komen”.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie