Vliegen overal in Europa lastig

Het is chaos op de Europese vliegvelden. Niet alleen op Schiphol loopt het storm. Onder meer Brussel, Londen, Milaan, Madrid, Zürich en Kopenhagen kunnen het aantal passagiers amper aan.

2 min. leestijd

Al sinds eind april dit jaar was het druk op Amsterdam Airport Schiphol, waar het bagagepersoneel van de Koninklijke Luchtvaart Maatschappij (KLM) het werk neerlegde. De acties leiden al langer tot grote drukte bij het inchecken en ophalen van de bagage. Nu neemt ook de druk op andere Europese vliegvelden toe. In Kopenhagen bijvoorbeeld, zijn de rijen ook lang. Eén van de redenen daarvoor is het feit dat de luchthaven moet worden “heropgebouwd” na zwaar te zijn getroffen door de coronacrisis. Dat meldde Deense krant B.T. Verder moeten beveiligers op deze luchthaven gecertificeerd en veiligheidsgekwalificeerd zijn voordat zij in dienst genomen mogen worden. En dat kost veel tijd.

Onstuimig weekend

Tussen Londen en het vasteland van Europa verloopt het ook niet soepel. Vandaag schrapte EasyJet 37 vluchten, waaronder vluchten vanuit Madrid en Sevilla in Spanje, vanuit Milaan en Palermo in Italië, en vanuit Genève en Zürich in Zwitserland. British Airways schrapte ook meer dan 100 korteafstandsvluchten, maar benadrukte dat de getroffen passagiers vooraf op de hoogte waren gebracht. Afgelopen zaterdag werden door het slechte weer in Europa beperkingen opgelegd aan het luchtruim op het hele continent. Aangezien veel vliegtuigen niet vertrokken, konden ze hun terugreis niet uitvoeren, wat tot verdere verstoringen leidde. Dat meldde Euronews.

Technologie: vriend of vijand?

Op Brussels Airport besloot een groot deel van het personeel ook om plotseling het werk neer te leggen. Maar niet alleen menselijke keuzes zijn de oorzaak. Afgelopen zondagochtend meldde de Belgische publieke omroep VRT opnieuw lange wachtrijen, deze keer bij de paspoortcontrole. De reden daarvoor was een technische storing bij de geautomatiseerde grenscontrolepoortjes. De paspoortcontrole moest daardoor uitgevoerd worden door de federale politie. Alleen vluchten naar gebieden buiten de Schengenzone werden daardoor beïnvloed. Wie vloog naar één van de 26 landen binnen de Schengenzone, had geen vertraging.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie