Vlees werd in Europa een stuk duurder

2 min. leestijd
Bron foto: iStock

De afgelopen vier jaar zijn de prijzen van vlees hard gestegen. Eurostat heeft daarover nieuwe cijfers gepubliceerd. Ten opzichte van 2020 is de prijs van vlees met ruim 30 procent toegenomen in de Europese Unie. In Nederland lag dit net iets onder het EU-gemiddelde, daar was namelijk een toename van 27 procent te zien.

Opvallend is dat de prijzen vooral zijn gestegen in Oost-Europa. In Hongarije bijvoorbeeld met 51 procent ten opzichte van 2020. Ook in Bulgarije, Roemenië, Slowakije en Estland betalen de mensen fors meer. Niet in alle landen is deze prijs zo hard gestegen. In bijvoorbeeld Ierland en Tsjechië is dit met 17,4 procent en in Denemarken met 18,3 procent toegenomen.  

De sterke prijsstijgingen zijn onder meer te wijten aan de oorlog in Oekraïne, die al sinds februari 2022 speelt. Dit komt doordat er veel producten als tarwe, gerst, maïs en andere graansoorten uit Rusland en Oekraïne komen. Een groot deel hiervan wordt als veevoer gebruikt. Door de mindere toevoer van graanproducten uit die landen is de prijs daarvan gestegen. De prijs voor vlees stijgt daardoor automatisch mee. Met name varkensvlees is duurder geworden in vergelijking met 2020. Kippenvlees daarentegen is juist goedkoper. 

Abonneer je nu op de nieuwsbrief De week van de euro

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie