Vijf energievoorstellen die de consument gaat voelen

De Europese Commissie kwam met een hele reeks voorstellen om de energiemarkt te hervormen. Zo wil Brussel een nieuwe energiecrisis voorkomen.

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

“De elektriciteitsmarkt heeft meer dan twee decennia goed gewerkt voor Europese bedrijven en consumenten”, vertelt Eurocommissaris voor Energie Kadri Simson. “Desonsanks heeft de door Rusland veroorzaakte energiecrisis heel wat tekortkomingen van ons systeem blootgelegd. En die moeten we aanpakken.”

Brusselse Nieuwe zet de voorstellen op een rijtje die de consument wellicht het meest zal voelen.

Vaste contracten

Ineens waren ze er niet meer tijdens de energiecrisis: de vaste energiecontracten. Energiebedrijven wilden niet het risico lopen dat ze moesten verkopen met verlies als de prijzen nog verder de lucht in zouden schieten. Als het van de Europese Commissie afhangt, mag dat niet meer in de toekomst. Europese consumenten zouden altijd de optie moeten krijgen om een vast contract af te sluiten.

Dubbele contracten

Maar is zo’n vast contract wel altijd handig? Voor diegenen die twijfelen, moet het ook mogelijk worden om een soort dubbel contract af te sluiten. Daarbij zouden consumenten bijvoorbeeld voor het huishouden een vast contract kunnen afsluiten, maar voor de elektrische wagen een variabel contract. Zo kan die opgeladen worden wanneer de energieprijzen het laagst zijn, in de daluren.

Energie delen

Een andere nieuwigheidje: de consument moet het ‘recht op energie delen’ krijgen. Dat moet het mogelijk maken voor burgers met zonnepanelen om stroom aan het net te verkopen. Dat is vooral handig op zonnige dagen wanneer de panelen meer stroom opwekken dan je zelf kunt verbruiken. Daarnaast wordt het hierdoor mogelijk om samen met je wijk energie-infrastructuur, zoals een windmolen, te kopen of te leasen en de energie met elkaar te delen.

Prijsplafond

Het was één van de meest voorkomende punten van kritiek op het prijsplafond van het kabinet: het duurde allemaal veel te lang. Als de nieuwe Europese energiehervormingen nu niet voldoende zouden zijn, wil de Commissie dat lidstaten in een nieuwe crisissituatie snel individueel een prijsplafond kunnen afroepen. 

Permanent winst afromen

Een andere, oorspronkelijke, crisismaatregel die nu naar meer smaakt bij de Commissie: het afromen van winsten bij energieleveranciers die buitensporige winsten maken. Hier stelt de Commissie voor om dat mechanisme permanent te maken. Bovendien zouden lidstaten de afgeroomde winsten verplicht moeten laten terugvloeien naar de consument.

Wil je graag op de hoogte blijven van ontwikkelingen op het vlak van klimaat en energie? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie