Verstoort terugdringing broeikasgassen de energietransitie?

De EU-lidstaten zijn klaar om met het Europees Parlement te spreken over de afbouw van F-gassen. CO2 is namelijk niet de enige stof die bijdraagt aan de opwarming van de aarde. Het effect van F-gassen kan soms wel duizend keer heftiger zijn en ook die moeten volgens Brussel minder vrijkomen als we de klimaatdoelstellingen van 2030 willen halen.

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

In het Europees Parlement heeft Bas Eickhout van GroenLinks de kar getrokken van de nieuwe wetgeving. “F-gassen zijn een onzichtbare bedreiging voor ons klimaat. Deze gassen ondermijnen onze inzet om de opwarming van de aarde te stoppen”, zegt hij. Minder dus, is de conclusie. Maar F-gassen spelen ook een belangrijke rol in duurzame producten die steeds meer gebruikt worden. Voorbeeld: de warmtepomp.

Bron: CBS

Impact bedrijven

Ook BDR Thermea Group, in Apeldoorn, luistert naar de gesprekken in Brussel. Het bedrijf heeft meerdere dochterondernemingen die cv-ketels en warmtepompen produceren. In Nederland vooral bekend als Remeha. Het bedrijf zet hoog in op de warmtepomp als duurzame oplossing. Tegen 2025 wil het zo’n 600.000 pompen per jaar produceren. Maar gaat dit lukken als F-gassen straks uitgefaseerd moeten worden?

“Ja!”, zegt Dennis Mikkelsen van BDR Thermea. Het bedrijf is zelfs voorstander van het uitfaseren van F-gassen. Het doel van het bedrijf is juist om duurzame oplossingen te bieden. Het gebruik van F-gassen moet daarom ook aangepakt worden. “F-gassen hebben een hoog aardopwarmingsvermogen (GWP), dat is de reden waarom we inzetten op de uitfasering van F-gassen”, zegt Mikkelsen. Daarbij is de timing van beperkende wetgeving wel belangrijk, vinden ze.

Timing

De verwarming van huizen verbruikt veel energie, dus duurzaam huizen verwarmen is volgens het bedrijf een belangrijke oplossing. Een warmtepomp kan soms drie tot vier keer meer warmte creëren met dezelfde energie die een cv-ketel gebruikt. Let daarom op dat je niet te snel gaat met het uitfaseren, want het is nog steeds beter dan een huis verwarmen met een cv-ketel, stelt het bedrijf.

Het hele achtergrondverhaal over de waterpomp, lees je vandaag in onze nieuwsbrief Klimaat & Energie. Iedere week mooie achtergrondverhalen over klimaat in je e-mailbox? Abonneer je hier 

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie