Verhofstadt: datum Russische inval is geen toeval

3 min. leestijd

Dat president Poetin besloot om juist in de nacht van 21 op 22 februari troepen naar de twee opstandige gebieden in Oekraïne te sturen is volgens de Vlaamse politicus Guy Verhofstadt geen toeval. Het is dezelfde nacht waarin de toenmalig pro-Russische president van Oekraïne Janoekovitsj in 2014 het land ontvluchtte!

“In één keer daagde het mij gisteravond”, zegt Verhofstadt tegen Brusselse Nieuwe, “Poetin valt effectief binnen de dag dat Janoekovitsj vluchtte. Het is de nacht dat zijn puppet buiten werd geduwd! Dus al die intelligentsia die zich verzamelde over de vraag: gaat hij nu binnenvallen of niet: het viel gewoon te herleiden tot dit”.

Maidan-toespraak Verhofstadt en Van Baalen

Verhofstadt was op bezoek in Den Haag om de Tweede Kamer te vertellen over de zogenaamde Burgerpanels die Europese Unie organiseert over de vraag hoe de Europese samenwerking er in de toekomst uit moet zien. De parlementaire pers wilde na zijn vergadering vooral horen hoe hij aankijkt tegen de Russische agressie en de rol die hijzelf speelde tijdens de volksopstand tegen Janoekovitsj.

Want 21 februari 2014 was niet alleen de nacht van de val van de toenmalige Oekraïense regering, het was ook de nacht dat hij samen met Hans van Baalen op het Maidanplein in Kiev de demonstranten toesprak die daar al weken in opstand waren tegen de regering.

De aanwezigheid van twee prominente Europese liberalen tussen de demonstranten is door Rusland aangegrepen om te beweren dat de protestbeweging onder controle stond van de Europese Unie. Verhofstadt en Van Baalen kregen ook in het Westen het verwijt olie op het vuur te gooien.

Nu, exact 8 jaar later, wil Verhofstadt daar niets van weten: “Ja, sorry, maar als tweederde van de Oekraïners een Europese toekomst voor hun land willen, wie ben jij of ik dat we hen dat moeten ontzeggen? Wat is dat nu voor iets?”

Invloedssferen horen thuis in de Sovjet-tijd

Het was het juiste optreden op het juiste moment, concludeert hij en verwijt mensen die het anders zien te denken in invloedssferen: “Dat is iets van het Sovjet-tijdperk, maar niet van een liberaal-democratische wereld. Toch?” 

Verhofstadt steunt de harde sancties die nu in de maak zijn. Maar wat hem betreft komen ze jaren te laat: “Ik vind dat men al jaren veel te zwak heeft gereageerd op wat Rusland doet. Het is duidelijk: Poetin leidt een kleptocratie die zich verrijkt over de rug van het Russische volk”.

De maatregelen moeten zich richten tegen Poetin en de oligarchen om hem heen. Maar de gewone Russen zou Europa juist de hand moeten rijken. Zo pleit Verhofstadt voor meer visa voor Russische studenten, kunstenaars en wetenschappers. En voor meer aandacht voor de miljoenen Russisch sprekende mensen die leven in de lidstaten van de Europese Unie.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie