Verduurzamen van huizen kan beginnen

Er is een wet goedgekeurd waarbij lidstaten verplicht zijn om extra groene maatregelen te nemen, een echte overwinning vindt Europarlementariër Bas Eickhout (GroenLinks).

3 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Huizen moeten groener en duurzamer worden. Het Europees Parlement heeft een wet aangenomen, waardoor lidstaten verplicht zijn om extra groene maatregelen te nemen. Wat die maatregelen precies zijn, mogen de lidstaten zelf weten. Europa zorgt voor de regels en het geld. Voorwaarde is wel dat de huizen in 2050 echt duurzaam zijn en het energiegebruik dan neutraal, oftewel groen, moet zijn.

De wet is een grote overwinning voor de Europese Groenen, die er lang voor hebben gestreden. Europarlementariër Bas Eickhout (GroenLinks) reageert dan ook tevreden: “Deze wet zorgt voor lagere energierekeningen en maakt ons minder afhankelijk van fossiele energie”. Eickhout beseft dat het verduurzamen van huizen en de hele overgang naar groene energie, niet vanzelf gaat: “Tegelijk is het ook één van de grootste kansen om niet alleen energiearmoede, maar ook onze uitstoot van broeikasgassen aan te pakken.” 

Klimaatneutraal

De lidstaten zijn vrij om in te vullen hoe zij de nieuwe doelen in de praktijk willen halen. Daarna zal de EU hen voorzien van de juiste fondsen. Wel moeten lidstaten zich aan een aantal regels houden en mogen zij niet te veel van de wet afwijken. 

Brussel heeft geen machtsmiddelen om de wet ook daadwerkelijk af te dwingen. De lidstaten mogen zelf bepalen hoe en of zij sancties op gaan leggen. Niet alle gebouwen moeten zich overigens aan de nieuwe regels houden. Zo hoeft een huis kleiner dan 55 m2 of een vakantiehuis waar je twee keer per jaar bent bijvoorbeeld niet verduurzaamd te worden.

Hoewel er een meerderheid voor de nieuwe wet stemde, was Europarlementariër Mohammed Chahim (PvdA) na afloop van de stemming in Straatsburg gefrustreerd en verbaasd over de vele tegenstemmers: “Het creëert banen, 160.000 maar liefst! Daarnaast gaat ook nog de energierekening omlaag, en draagt het bij aan de klimaatdoelen”, foeterde hij.

Boilers

De Groenen kregen niet in alles hun zin. Het idee was namelijk dat er een verbod op subsidies voor fossiele boilers zou komen vanaf 2024 en het geleidelijk afschaffen van het gebruik van fossiele brandstoffen in gebouwen tegen 2035. 

Het compromis is nu dat de Europese Commissie lidstaten onder voorwaarden vijf jaar extra de tijd mag geven. Eickhout: “De weerstand tegen dit verbod is enorm, dus om een meerderheid te krijgen moesten we uitzonderingen incasseren.” Hij vindt het jammer dat er een uitzondering is, maar is over het algemeen erg tevreden. “Dit is wel degelijk een grote stap. Om duurzame technieken een eerlijke kans te geven en om duidelijkheid te verschaffen.”

Ciarán Cuffe, Parlementslid voor de Europese Groenen, vindt het ook jammer dat de boilers mogen blijven in deze wet. “Maar zonder deze toevoeging konden wij geen meerderheid verkrijgen.” Zich zorgen maken doet hij niet: “Uiteindelijk zijn boilers duur qua energieprijzen. Omdat elektriciteit goedkoper is, zullen mensen daar sneller voor kiezen”

Blijf je graag op de hoogte van Europese en Nederlandse ontwikkelingen op het gebied van klimaat? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief Klimaat & Energie

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie