Volgens Eurocommissaris voor Visserij Virginijus Sinkevicius gaat het om het herstellen van de biodiversiteit. Bovendien moet de visserijsector minder afhankelijk worden van fossiele brandstof.
Pim Visser, de voorman van de vissersvakbond en directeur van de visafslag in Den Oever, noemde het plan enkele dagen geleden al zeer bedreigend voor de Nederlandse vissers. Hij vreest vooral voor de garnalenvisserij, omdat het gebied waar de Hollandse garnalen worden opgevist beschermd Natura 2000-gebied is, waar extra beschermende maatregelen gaan gelden.
Meer vis
De Europese Commissie hoopt dat door de nieuwe maatregelen meer vissoorten in zee terugkomen. Daarom moet ook de manier waarop gevist wordt veranderen. Jonge vis moet de kans krijgen groot te worden en zich voort te planten. Technologische innovaties zijn daarbij belangrijk, zo zegt de Europese Commissie.
Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) houdt z’n hart vast en vreest dat er nog meer beperkende maatregelen gaan komen. Hij snapt niet dat de Europese Commissie niet alsnog ruimte geeft aan de techniek van de pulsvisserij. Die techniek werd een aantal jaar geleden verboden omdat de elektrische schokjes dieronvriendelijk zou zijn.
Ook Europarlementariër Bert Jan Ruissen (SGP) vindt het een gemiste kans dat de pulsvisserij geen nieuwe kans krijgt. “Al met al is het een zeer teleurstellend pakket.”
Visproductie in gevaar
Hoeveel vissers getroffen worden door de nieuwe maatregelen is nog niet met zekerheid vast te stellen, maar volgens de Europese Visserij Alliantie, een coalitie van Europese vissersvloten waar ook Nederlandse bodemvissers bij zijn aangesloten, komt door de maatregelen 25 procent van de visproductie in de EU in gevaar. In totaal zou het in heel Europa om 7.000 schepen gaan waar geen toekomst meer voor is.