Verblijfsrecht voor Ghanese moeder met Europees kind?

2 min. leestijd

Hebben ouders uit landen van buiten de Europese Unie, die in Nederland verblijven omdat hun minderjarige kind hier is geboren, nog verblijfsrecht zodra hun kind 18 wordt? Over deze vraag buigt het Europees Hof zich komend jaar. De rechtbank van Den Haag legde deze kwestie voor aan het Europees Hof, dat is gevestigd in Luxemburg.

Het proces over een Ghanese moeder van een Nederlands kind ging vandaag van start bij het Hof in Luxemburg met een hoorzitting. Advocaten en rechters volgen deze zaak met veel interesse. Wanneer een kind geboren is in de Europese Unie krijgt de ouder die zorgt voor het kind ook verblijfsrecht in de Europese Unie. Er dan sprake van het zogenaamde ‘Chavez-Vilchez’ verblijfsrecht. De vraag is of de moeder zelf ook verblijfsrecht kan krijgen in Nederland op grond van het ‘Chavez-Vilchez’ verblijfsrecht, of dat dit recht alleen is afgeleid van het kind.

Nederland verlaten

Als het verblijfsrecht afgeleid is van het kind, dan loopt het volgens Nederland op een bepaald moment af. Het ‘Chavez-Vilchez’ verblijfsrecht heeft een eindstation, dat ophoudt wanneer het kind de achttienjarige leeftijd bereikt. Daarna moet de ouder Nederland verlaten, schrijft de Nederlandse immigratie- en naturalisatiedienst op haar site.

Ook vraagt de rechtbank van Den Haag of de lidstaat, dus Nederland, zich hierover mag uitspreken of dat dit op Europees niveau besloten moet worden.

Na de hoorzitting vandaag zal de advocaat-generaal van het Europees Hof een conclusie schrijven. Vervolgens zullen de rechters zich daar over buigen. Een uitspraak in deze zaak wordt pas volgend jaar verwacht.

 • Inzichtelijker, maar niet hechter

  Dat dagelijkse overleg in Brusselse vergaderzaaltjes, tussen 27 professionals die samen komen om namens hun landen gezamenlijke uitstootnormen, bouwregels of arbeidsomstandigheden te bepalen. Waar leidt dat toe? Tot betere oplossingen voor maatschappelijke problemen – maar niet tot een “steeds hechter verbond van Europese volkeren”. Tenminste, als het ligt aan de ChristenUnie. Samen met zes andere … Continued

 • Europese minister akkoord over strenge klimaatmaatregelen

  De Europese klimaatministers hebben in Luxemburg een akkoord bereikt over de maatregelen die de komende tijd genomen moeten worden om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Minister Jetten was vannacht na afloop van de onderhandelingen tevreden. Over sommige doelen, zoals het streven de uitstoot verder te beperken, is hij zelfs trots.

 • Speelschema: Van beschermen waterplassen tot uitbannen crypto-witwassen

  Terwijl minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra zie spoedt naar de NAVO-top in Madrid, maakt Europarlementariër Paul Tang (PvdA) zich op voor de laatste triloog, onderhandelingen tussen de drie grote Europese instellingen, over het tegengaan van online witwaspraktijken met digitale munten, zoals crypto’s. “Hier zal heel de sector van profiteren”, aldus Tang. Eenzelfde uitspraak deed … Continued

 • Stoltenberg op NAVO-top: klimaatverandering is ook onze vijand

  De NAVO kwam vandaag met plannen om defensie en veiligheid af te stemmen op de strijd tegen klimaatverandering. “Klimaatverandering is belangrijk voor onze veiligheid, dus ook voor de NAVO”, zei secretaris-generaal Jens Stoltenberg.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie