Hebben ouders uit landen van buiten de Europese Unie, die in Nederland verblijven omdat hun minderjarige kind hier is geboren, nog verblijfsrecht zodra hun kind 18 wordt? Over deze vraag buigt het Europees Hof zich komend jaar. De rechtbank van Den Haag legde deze kwestie voor aan het Europees Hof, dat is gevestigd in Luxemburg.
Het proces over een Ghanese moeder van een Nederlands kind ging vandaag van start bij het Hof in Luxemburg met een hoorzitting. Advocaten en rechters volgen deze zaak met veel interesse. Wanneer een kind geboren is in de Europese Unie krijgt de ouder die zorgt voor het kind ook verblijfsrecht in de Europese Unie. Er dan sprake van het zogenaamde ‘Chavez-Vilchez’ verblijfsrecht. De vraag is of de moeder zelf ook verblijfsrecht kan krijgen in Nederland op grond van het ‘Chavez-Vilchez’ verblijfsrecht, of dat dit recht alleen is afgeleid van het kind.
Nederland verlaten
Als het verblijfsrecht afgeleid is van het kind, dan loopt het volgens Nederland op een bepaald moment af. Het ‘Chavez-Vilchez’ verblijfsrecht heeft een eindstation, dat ophoudt wanneer het kind de achttienjarige leeftijd bereikt. Daarna moet de ouder Nederland verlaten, schrijft de Nederlandse immigratie- en naturalisatiedienst op haar site.
Ook vraagt de rechtbank van Den Haag of de lidstaat, dus Nederland, zich hierover mag uitspreken of dat dit op Europees niveau besloten moet worden.
Na de hoorzitting vandaag zal de advocaat-generaal van het Europees Hof een conclusie schrijven. Vervolgens zullen de rechters zich daar over buigen. Een uitspraak in deze zaak wordt pas volgend jaar verwacht.
-
Brusselse koffie op maandag 24 oktober
Een krantenoverzicht bij het ontbijt. Op de vroege maandagochtend praten we u bij over de Europese actualiteit met dagvers nieuws uit binnen- en buitenland.
-
Brusselse koffie op dinsdag 13 september 2022
Een krantenoverzicht bij het ontbijt. Op de vroege dinsdagochtend praten we u bij over de Europese actualiteit met dagvers nieuws uit binnen- en buitenland.
-
Inzichtelijker, maar niet hechter
Dat dagelijkse overleg in Brusselse vergaderzaaltjes, tussen 27 professionals die samen komen om namens hun landen gezamenlijke uitstootnormen, bouwregels of arbeidsomstandigheden te bepalen. Waar leidt dat toe? Tot betere oplossingen voor maatschappelijke problemen – maar niet tot een “steeds hechter verbond van Europese volkeren”. Tenminste, als het ligt aan de ChristenUnie. Samen met zes andere…
-
Post uit Brussel: verwaterd klimaatmandaat
In Dubai is de 28e wereldwijde klimaatconferentie van de Verenigde Naties begonnen. Ook Nederland is van de partij; demissionair premier Rutte sprak de vergadering op de eerste dag al toe. Maar de Europese Commissie onderhandelt er, namens alle 27 lidstaten bij monde van Eurocommissaris Hoekstra. Wat is de rol van de Tweede Kamer?
-
Podcast | Bestemming Brussel – mijnbouw en bereikbaarheid
In Bestemming Brussel reizen studenten Journalistiek van de Fontys Hogeschool uit Tilburg met de trein van noord naar zuid Nederland richting de Europese hoofdstad. Iedere provincie in Nederland heeft een verlanglijstje dat ze meenemen naar Brussel. Deze week stappen de studenten in het zuiden van het land uit de trein, op zoek naar hoe Europees…
-
De oren en ogen van Tweede Kamer in Brussel: Jeannette Mak
Ze is de ambassadeur van de Tweede Kamer in Brussel. Zelf noemt ze het liever de oren en ogen van het Nederlandse parlement. Jeannette Mak moet ontwikkelingen in de Europese Unie, die van belang zijn voor de Nederlandse politiek, in de gaten houden en schrijft daarover rapporten voor Den Haag.