Hebben ouders uit landen van buiten de Europese Unie, die in Nederland verblijven omdat hun minderjarige kind hier is geboren, nog verblijfsrecht zodra hun kind 18 wordt? Over deze vraag buigt het Europees Hof zich komend jaar. De rechtbank van Den Haag legde deze kwestie voor aan het Europees Hof, dat is gevestigd in Luxemburg.
Het proces over een Ghanese moeder van een Nederlands kind ging vandaag van start bij het Hof in Luxemburg met een hoorzitting. Advocaten en rechters volgen deze zaak met veel interesse. Wanneer een kind geboren is in de Europese Unie krijgt de ouder die zorgt voor het kind ook verblijfsrecht in de Europese Unie. Er dan sprake van het zogenaamde ‘Chavez-Vilchez’ verblijfsrecht. De vraag is of de moeder zelf ook verblijfsrecht kan krijgen in Nederland op grond van het ‘Chavez-Vilchez’ verblijfsrecht, of dat dit recht alleen is afgeleid van het kind.
Nederland verlaten
Als het verblijfsrecht afgeleid is van het kind, dan loopt het volgens Nederland op een bepaald moment af. Het ‘Chavez-Vilchez’ verblijfsrecht heeft een eindstation, dat ophoudt wanneer het kind de achttienjarige leeftijd bereikt. Daarna moet de ouder Nederland verlaten, schrijft de Nederlandse immigratie- en naturalisatiedienst op haar site.
Ook vraagt de rechtbank van Den Haag of de lidstaat, dus Nederland, zich hierover mag uitspreken of dat dit op Europees niveau besloten moet worden.
Na de hoorzitting vandaag zal de advocaat-generaal van het Europees Hof een conclusie schrijven. Vervolgens zullen de rechters zich daar over buigen. Een uitspraak in deze zaak wordt pas volgend jaar verwacht.
-
Is Nederland met kabinet-Schoof in Brussel vleugellam?
De ‘Rutte-factor’ van Nederland in Europa begint begint uit te werken. Is het gedaan met de Nederlandse invloed in Brussel? Journalist Arjan Noorlander maakte de balans op tijdens de jaarlijkse eindejaarsshow van de podcast ‘Café Europa’. Het poppodium Paard in Den Haag zat donderdagavond vol met Europa-geïnteresseerden voor de laatste analyses.
-
Stemming over afscheiding subcommissie Volksgezondheid zorgt voor verdeeldheid in Europees Parlement
Volgende week stemt het Europees Parlement over de vraag of de subcommissie Volksgezondheid zich moet afscheiden van de commissie Milieu. Ingeborg ter Laak (CDA) vindt dit een goed idee, Anja Hazekamp (PvdD) juist helemaal niet.
-
Grenscontroles verdwijnen: vrij reizen naar Roemenië en Bulgarije wordt realiteit
Wie vanaf volgend jaar met de auto naar de Zwarte Zee wil, hoeft niet meer in de rij te staan bij de Roemeense of Bulgaarse grens. Na jaren van politiek getouwtrek mogen beide landen eindelijk volwaardig lid worden van de Schengenzone. Het definitieve besluit viel tijdens een vergadering van EU-ministers in Brussel. “Een dag van…