Verblijfsrecht voor Ghanese moeder met Europees kind?

2 min. leestijd
African mother helping her daughter in doing her homework

Hebben ouders uit landen van buiten de Europese Unie, die in Nederland verblijven omdat hun minderjarige kind hier is geboren, nog verblijfsrecht zodra hun kind 18 wordt? Over deze vraag buigt het Europees Hof zich komend jaar. De rechtbank van Den Haag legde deze kwestie voor aan het Europees Hof, dat is gevestigd in Luxemburg.

Het proces over een Ghanese moeder van een Nederlands kind ging vandaag van start bij het Hof in Luxemburg met een hoorzitting. Advocaten en rechters volgen deze zaak met veel interesse. Wanneer een kind geboren is in de Europese Unie krijgt de ouder die zorgt voor het kind ook verblijfsrecht in de Europese Unie. Er dan sprake van het zogenaamde ‘Chavez-Vilchez’ verblijfsrecht. De vraag is of de moeder zelf ook verblijfsrecht kan krijgen in Nederland op grond van het ‘Chavez-Vilchez’ verblijfsrecht, of dat dit recht alleen is afgeleid van het kind.

Nederland verlaten

Als het verblijfsrecht afgeleid is van het kind, dan loopt het volgens Nederland op een bepaald moment af. Het ‘Chavez-Vilchez’ verblijfsrecht heeft een eindstation, dat ophoudt wanneer het kind de achttienjarige leeftijd bereikt. Daarna moet de ouder Nederland verlaten, schrijft de Nederlandse immigratie- en naturalisatiedienst op haar site.

Ook vraagt de rechtbank van Den Haag of de lidstaat, dus Nederland, zich hierover mag uitspreken of dat dit op Europees niveau besloten moet worden.

Na de hoorzitting vandaag zal de advocaat-generaal van het Europees Hof een conclusie schrijven. Vervolgens zullen de rechters zich daar over buigen. Een uitspraak in deze zaak wordt pas volgend jaar verwacht.

  • Europa kiest | Europese lijsttrekkers met elkaar in debat en dierenpartijen bundelen de krachten

    Nog even en het is zover. De Europese verkiezingen komen eraan. De verkiezingsprogramma’s zijn af, de kandidatenlijsten ook en dus is het campagnetijd.

  • Stem zelf op voorstellen en check welke partij deze Europese verkiezingen echt bij je past

    In samenwerking met Checkjestem.nl heeft Brusselse Nieuwe een stemchecker ontwikkeld voor de komende Europese verkiezingen. Met deze tool kan je aan de hand van stemmingen in het Europees Parlement erachter komen welke partij het dichtst bij jou staat. 

  • Speelschema | Ministerieel crisisberaad

    Wat speelt vandaag in Europa en Den Haag? Wat doen de hoofdrolspelers? Je leest het elke ochtend in ons Speelschema.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie