Verblijfsrecht voor Ghanese moeder met Europees kind?

2 min. leestijd

Hebben ouders uit landen van buiten de Europese Unie, die in Nederland verblijven omdat hun minderjarige kind hier is geboren, nog verblijfsrecht zodra hun kind 18 wordt? Over deze vraag buigt het Europees Hof zich komend jaar. De rechtbank van Den Haag legde deze kwestie voor aan het Europees Hof, dat is gevestigd in Luxemburg.

Het proces over een Ghanese moeder van een Nederlands kind ging vandaag van start bij het Hof in Luxemburg met een hoorzitting. Advocaten en rechters volgen deze zaak met veel interesse. Wanneer een kind geboren is in de Europese Unie krijgt de ouder die zorgt voor het kind ook verblijfsrecht in de Europese Unie. Er dan sprake van het zogenaamde ‘Chavez-Vilchez’ verblijfsrecht. De vraag is of de moeder zelf ook verblijfsrecht kan krijgen in Nederland op grond van het ‘Chavez-Vilchez’ verblijfsrecht, of dat dit recht alleen is afgeleid van het kind.

Nederland verlaten

Als het verblijfsrecht afgeleid is van het kind, dan loopt het volgens Nederland op een bepaald moment af. Het ‘Chavez-Vilchez’ verblijfsrecht heeft een eindstation, dat ophoudt wanneer het kind de achttienjarige leeftijd bereikt. Daarna moet de ouder Nederland verlaten, schrijft de Nederlandse immigratie- en naturalisatiedienst op haar site.

Ook vraagt de rechtbank van Den Haag of de lidstaat, dus Nederland, zich hierover mag uitspreken of dat dit op Europees niveau besloten moet worden.

Na de hoorzitting vandaag zal de advocaat-generaal van het Europees Hof een conclusie schrijven. Vervolgens zullen de rechters zich daar over buigen. Een uitspraak in deze zaak wordt pas volgend jaar verwacht.

 • Brusselse koffie op maandag 24 oktober

  Een krantenoverzicht bij het ontbijt. Op de vroege maandagochtend praten we u bij over de Europese actualiteit met dagvers nieuws uit binnen- en buitenland.

 • Brusselse koffie op dinsdag 13 september 2022

  Een krantenoverzicht bij het ontbijt. Op de vroege dinsdagochtend praten we u bij over de Europese actualiteit met dagvers nieuws uit binnen- en buitenland.

 • Inzichtelijker, maar niet hechter

  Dat dagelijkse overleg in Brusselse vergaderzaaltjes, tussen 27 professionals die samen komen om namens hun landen gezamenlijke uitstootnormen, bouwregels of arbeidsomstandigheden te bepalen. Waar leidt dat toe? Tot betere oplossingen voor maatschappelijke problemen – maar niet tot een “steeds hechter verbond van Europese volkeren”. Tenminste, als het ligt aan de ChristenUnie. Samen met zes andere … Continued

 • Brusselse koffie op woensdag 30 november 2022

  Een krantenoverzicht bij het ontbijt. Op deze vroege woensdagochtend praten we je bij over de Europese actualiteit met dagvers nieuws uit binnen- en buitenland.

 • Speelschema: Klimaatnota, gezondheidsraad en crypto’s

  In Den haag debatteert de Tweede kamer over het Nederlandse klimaatbeleid en blikt men vooruit op de EU-Gezondheidsraad van volgende maand. In Brussel praat het Europees Parlement over de omgevallen cryptobeurs FTX. Klimaatupdate Begin november stuurde minister van Klimaat en Energie Rob Jetten de Tweede Kamer zijn zogeheten ‘klimaatnota’ toe. In principe is dat een … Continued

 • Kamervoorzitter Bergkamp op werkbezoek naar Brussel

  (Bron foto: Twitter Caroline Nagtegaal)  Dag in dag uit in Den Haag zitten: nu en dan heeft een mens wel eens behoefte aan wat verandering. De voorzitter van de Tweede Kamer Vera Bergkamp ging op werkbezoek bij Nederlandse Europarlementariërs in Brussel. In het Europees Parlement werd ze hartelijk ontvangen en kreeg ze een rondleiding. Het … Continued

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie