Verblijfsrecht voor Ghanese moeder met Europees kind?

2 min. leestijd
African mother helping her daughter in doing her homework

Hebben ouders uit landen van buiten de Europese Unie, die in Nederland verblijven omdat hun minderjarige kind hier is geboren, nog verblijfsrecht zodra hun kind 18 wordt? Over deze vraag buigt het Europees Hof zich komend jaar. De rechtbank van Den Haag legde deze kwestie voor aan het Europees Hof, dat is gevestigd in Luxemburg.

Het proces over een Ghanese moeder van een Nederlands kind ging vandaag van start bij het Hof in Luxemburg met een hoorzitting. Advocaten en rechters volgen deze zaak met veel interesse. Wanneer een kind geboren is in de Europese Unie krijgt de ouder die zorgt voor het kind ook verblijfsrecht in de Europese Unie. Er dan sprake van het zogenaamde ‘Chavez-Vilchez’ verblijfsrecht. De vraag is of de moeder zelf ook verblijfsrecht kan krijgen in Nederland op grond van het ‘Chavez-Vilchez’ verblijfsrecht, of dat dit recht alleen is afgeleid van het kind.

Nederland verlaten

Als het verblijfsrecht afgeleid is van het kind, dan loopt het volgens Nederland op een bepaald moment af. Het ‘Chavez-Vilchez’ verblijfsrecht heeft een eindstation, dat ophoudt wanneer het kind de achttienjarige leeftijd bereikt. Daarna moet de ouder Nederland verlaten, schrijft de Nederlandse immigratie- en naturalisatiedienst op haar site.

Ook vraagt de rechtbank van Den Haag of de lidstaat, dus Nederland, zich hierover mag uitspreken of dat dit op Europees niveau besloten moet worden.

Na de hoorzitting vandaag zal de advocaat-generaal van het Europees Hof een conclusie schrijven. Vervolgens zullen de rechters zich daar over buigen. Een uitspraak in deze zaak wordt pas volgend jaar verwacht.

  • Nederlandse regering spreekt zich uit tegen Hongaarse anti-Pride wet

    Staatsecretaris Mariëlle Paul voor emancipatie heeft zich, samen met haar Belgische en Luxemburgse collega’s, uitgesproken tegen de Hongaarse anti-Pride wet. Deze wet trad 15 april in werking en geeft lokale overheden de bevoegdheid om LHBTI+ evenementen te verbieden. Tijdens een informele Europese raad voor gendergelijkheid gaven de drie bewindspersonen het volgende gezamenlijke statement: ”(Deze wet)…

  • Nederland gaat flink meer betalen aan EU

    Nederland moet in 2026 ongeveer 674 miljoen euro extra aan de Europese Unie betalen, schat het kabinet. In de vrijdag gepubliceerde voorjaarsnota legt het kabinet uit dat de hoge kosten komen door een nieuwe berekening van hoeveel elk EU-land moet bijdragen aan de EU-begroting. Het CBS heeft het Nederlandse inkomen hoger ingeschat dan voorheen. Omdat…

  • Adviesraad: ‘Hervorm EU voor meer slagkracht’

    Europa is te afhankelijk van anderen als het aankomt op defensie, ICT, tech en kritieke grondstoffen en om daar verandering in te brengen moet Europa sneller te werk gaan. Dat concludeert de Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV). Het AIV adviseert de Nederlandse regering maar ook de Eerste en Tweede Kamer op het gebied van buitenlandbeleid. In…