Verbijstering in Straatsburg over omkoping

In het Europees Parlement heerst woede, verdriet en een gevoel dat ze worden aangevallen, na de arrestatie van de van corruptie (omkoping) verdachte vicevoorzitter, de sociaaldemocratische Eva Kaili.

2 min. leestijd
Declaration of Principles for International Election Observation. Implementation Meeting

De Belgische politie heeft al meer dan een miljoen euro in beslag genomen na diverse huiszoekingen. Geld afkomstig van Qatar met de bedoeling besluiten van het Europees Parlement te beïnvloeden.

De eerste maatregel die de voorzitter van het Europees Parlement Roberta Metsola heeft genomen is het stilleggen van de gesprekken over vrij reizen vanuit Qatar naar de Europese Unie. Deze week zou daar verder over worden gesproken. Inwoners van de golfstaat hebben nu nog een visum nodig.

De stemming onder de Europarlementariërs is bedrukt bij aanvang van de vergaderweek in Straatsburg. Op het moment dat de voorzitter aan het begin van maandagavond de bijeenkomst opent, is de Belgische politie nog volop onderzoek aan het doen. Hoewel het vooral de sociaaldemocraten zijn die onder vuur liggen, zijn de reacties bij de andere partijen voorzichtig. Niemand weet zeker dat niemand in de eigen politieke partij vuile handen heeft.

Metsola roept iedereen ook op om er geen politiek slaatje uit te slaan. “En bagatelliseer de dreiging waarmee we worden geconfronteerd niet.” Er komt naast het politieonderzoek naar de omkoping ook een intern onderzoek door het Europees Parlement. “ Er gaat niets onder het tapijt.” Strijdbaar vervolgt ze: “We zijn liever ijskoud dan omgekocht”, verwijzend naar het gas dat Qatar aan de EU gaat leveren en waar ze dus vrij reizen (zonder visum) als tegenprestatie zouden willen krijgen.

Invloedrijk

De nu gearresteerde Eva Kaili gold tijdenlang als een van de invloedrijkste politici in het Europees Parlement. Ze was ook een van de pleitbezorgers van visumvrij reizen voor inwoners van Qatar. Nog maar enkele dagen geleden was ze op bezoek in het land waar momenteel het WK voetbal wordt georganiseerd. Dat bezoek was niet officieel aangemeld.

Kali week de laatste tijd wel vaker af van de officiële lijn. Zo vond ze dat het Europees Parlement Qatar niet moest veroordelen vanwege de vele ongelukken die tijdens de bouw van de verschillende stadions hebben plaatsgevonden. En ook een oproep om de familie van de omgekomen mensen te compenseren vond ze overdreven. Binnen de sociaaldemocratische fractie maakte ze ook geen vrienden door als vicevoorzitter voor de benoeming van  de christendemocratische Italiaan Alessandro Chiocchetti tot secretaris-generaal (hoogste ambtelijke baas) van het Europees Parlement te stemmen.

Later deze week moet Kaili voor de rechter komen in Brussel. De sociaaldemocratische fractie heeft haar geroyeerd en ze is voorlopig geschorst als vicevoorzitter

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie