Vera Tax (PvdA) voert bij Verenigde Naties campagne voor reductie koolstofuitstoot scheepvaart

De EU is niet de enige plek waar Europarlementariërs dingen voor elkaar proberen te krijgen. Vera Tax (PvdA) zit namelijk in Londen bij de Internationale Maritieme Organisatie. Daar maken ze deze week regels over de koolstofuitstoot van de scheepvaart.

2 min. leestijd
(Bron foto: Internationale Maritieme Organisatie)

In London, in een gebouw schuin tegenover de Big Ben en met uitzicht op de Thames, komt deze week de Internationale Maritieme Organisatie bij elkaar. Dat is een organisatie van de Verenigde Naties (VN) die beslissingen neemt over de veiligheid en milieuvriendelijkheid van de scheepvaart. PvdA-Europarlementariër Vera Tax is erbij om te observeren, maar ook om leden van de VN te overtuigen van strengere regels.

Koolstofuitstoot

Uiteindelijk zijn het de landen die lid zijn van de VN, die stemmen over nieuwe regels. Op het moment wordt er gesproken over een voorstel dat de koolstofuitstoot in 2050 met 100 procent terug moet brengen. In 2018 werd nog besloten tot een reductie van 50 procent in 2050.

De Europese Unie wil zelf al tot een koolstofreductie van 100 procent. Het doel deze week is om andere landen, dus ook buiten de EU, te overtuigen van de noodzaak meer vaart te maken.

Campagne

Hoewel Tax deelneemt als observant, probeert ze mensen in de wandelgangen wel te overtuigen. “Dat gebeurt bij de koffieautomaat, maar ook tijdens vergaderingen”, zegt ze. Zo heeft ze al een afspraak gehad met de secretaris-generaal van de organisatie, maar bijvoorbeeld ook met een delegatie van Nederland.

Amerika en Canada zijn in ieder geval overtuigd van de strengere regels. Het gaat dan om 100 procent koolstofreductie in 2050, maar ook doelstellingen in 2030 en 2040. Daarnaast moeten schepen belast worden op de koolstof die ze uitstoten. Tegenstanders zijn bijvoorbeeld Japan en China. Tax heeft de Chinese delegatie uitgenodigd voor een gesprek, maar die hebben tot nu toe nog niet gereageerd.

De groep die nog overtuigd moet worden, ziet Tax, zijn vooral landen in Afrika en Zuid-Amerika. Die landen onderschrijven de doelstellingen wel, volgens haar, maar hebben niet de middelen die Europa en de VS hebben om de transitie door te maken. “Die landen willen weten hoe ze op onze hulp kunnen rekenen”, zegt Tax.

Stemming

Vrijdag moet er een tekst liggen. Dat betekent dat Tax en de delegatie uit het Europees Parlement nog even hebben om landen te overtuigen. Of het gelukt is en VN-landen in de nabije toekomst gaan streven naar een 100 procent-reductie van koolstofuitstoot moet dus nog blijken.

Abonneer je op onze nieuwsbrief Klimaat & Energie en ontvang elke vrijdag een overzicht van de ontwikkelingen in Brussel en Nederland.