Vera Tax (PvdA): ‘Europese conservatieven lanceren weer aanval op niet-traditionele families’

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

De Europese conservatieve fractie in het Europees Parlement wil enkel polariseren. Dat vindt Europarlementariër Vera Tax (PvdA) over een debat dat de conservatieve fractie ECR heeft aangevraagd. De conservatieven zeggen uitbuiting van zogeheten ‘surrogaatmoeders’ tegen te gaan, Tax noemt het de zoveelste aanval op niet-traditionele families.

Surrogaatmoeders zijn vrouwen die een kind voor een ander dragen. Na de bevalling draagt men het kind over aan een gezin dat geen kind kan krijgen. Volgens de ECR bestaat hierbij het gevaar dat kwetsbare vrouwen uitgebuit worden. De surrogaatmoeders worden immers betaald voor de dienst die ze bewijzen. Het gevolg zou kunnen zijn dat vooral arme vrouwen kiezen om surrogaatmoeder te zijn. Aanvrager van het debat is de Italiaanse Europarlementariër Nicola Procaccini (Broeders van Italië). Hij vindt surrogaatmoederschap iets “verfoeilijks”.

Volgens Tax hebben de zorgen van de ECR niets te maken met zorgen om kinderen of moeders. Ze ziet hun actie als een poging zeggenschap te krijgen over de baarmoeders van vrouwen. Tax roept het Europees Parlement dan ook op om zich niet te bemoeien met wat een vrouw met haar buik doet.

Volgens Eurocommissaris van Justitie Didier Reynders heeft de Europese Unie ook niets te zeggen over dit soort zaken. Wetgeving over surrogaatmoeders is een nationale aangelegenheid. Wel zegt hij de zorgen mee te nemen en altijd waakzaam te zijn voor uitbuiting van kwetsbare groepen.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie