Veel drugsgebruik in Nederlandse steden

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Het Europees Waarnemingscentrum voor drugs en drugsverslaving (EMCDDA) heeft de resultaten van rioolwateronderzoek van het jaar 2023 gepresenteerd. Door het rioolwater te onderzoeken kan de EMCDDA zien wat het drugsgebruik in verschillende steden is. Het rioolwater van 88 steden uit 24 landen in Europa is onderzocht. Zo ook dat van Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Eindhoven en Leeuwarden. Er werd specifiek gekeken naar sporen van cocaïne, amfetamine, methamfetamine, MDMA/XTC en cannabis. 

In vrijwel alle deelnemende steden zijn de onderzochte soorten drugs waargenomen. Cocaïne wordt veel gebruikt in Nederlandse, Belgische en Spaanse steden. Zo staan Amsterdam, Leeuwarden en Rotterdam op plek 3, 4 en 5 op het lijstje van steden waar het meest gebruik wordt gemaakt van cocaïne, in navolging van Antwerpen op plek 1 en de Spaanse stad Tarragona op de tweede plaats. Daarnaast wordt er in Nederland veel gebruik gemaakt van de drugs MDMA, amfetamine en cannabis. Rotterdam is de Europese hoofdstad wat betreft het gebruik van cannabis, ook Leeuwarden en Amsterdam staan in de top 5. Als het gaat om het gebruik van MDMA staan Rotterdam, Amsterdam en Utrecht op plek 2, 3 en 4, in Antwerpen wordt dit het meest gebruikt.

Het Trimbos Instituut is verrast door de hoge cijfers van het drugsgebruik in Leeuwarden. In tegenstelling tot de andere deelnemende Nederlandse steden heeft Leeuwarden relatief weinig studenten en toeristen, wat het gebruik minder hoog zou moeten maken, aldus het Trimbos Instituut. 

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie