Van Rij: afschaffen EU-vetorecht op belastingen moet bespreekbaar zijn

De irritatie in Nederland is groot dat Hongarije weigert akkoord te gaan met een minimale winstbelasting van 15% voor grote bedrijven. Na D66-minister Kaag, zegt nu ook CDA-staatssecretaris Van Rij dat het afschaffen van het vetorecht over fiscale zaken ‘bespreekbaar’ moet zijn.

2 min. leestijd

Staatssecretaris Marnix van Rij van Financiën zegt in de nieuwste aflevering van de podcast Betrouwbare Bronnen dat er reden kan zijn om het Europese vetorecht op afspraken over belastingen af te schaffen. “Als het niet lukt, dan zullen we ook naar andere mogelijkheden moeten kijken”, zegt Van Rij over de vastgelopen discussie om een Europees minimumtarief af te spreken voor de vennootschapsbelasting.

De lidstaten van de Europese Unie proberen het al maanden eens te worden over de afspraak om de winsten van grote bedrijven met minimaal 15% te belasten. Het omzetten van een akkoord dat gesloten is binnen de Organisatie voor Economische Samenwerking in Europa (OESO) daarover stuit echter op een veto van Hongarije.

Soevereiniteit niet heilig

De bepalingen in het Europees Verdrag over het recht van de lidstaten om zelf te beslissen over hun eigen belastingen staan er volgens Van Rij niet voor niets. Het is volgens hem een belangrijke bepaling die de soevereiniteit van lidstaten beschermt.

Maar, zo zegt de CDA-politicus Van Rijk in de podcast: “Dat gezegd hebbende, zijn er situaties denkbaar dat je dat unanimiteitsvereiste bespreekbaar wil maken? Ja, weldegelijk”. Hij verwees naar uitspraken afgelopen vrijdag van D66-leider en minister van Financiën Sigrid Kaag waarin ze dat Nederland de invoering van een minimumwinstbelasting van 15% zo belangrijk vindt dat als unanimiteit niet lukt, het kabinet ook moeten streven naar ander manieren om dat doel te bereiken.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie